Wednesday 6 February 2013

Egyszerű, olcsó és gyors tonhal-pogácsa és egy ajánló: rózsaszín Florida-grapefruit

Jóóóóóó régen nem írtam már ide. Főztem-sütöttem azért továbbra is, de nem volt ihletem írni. Az utolsó bejegyzés óta már nem-vega étkek is készülnek a konyhámban, sajnos nem tudok vegetáriánusan élni, pedig éreztem, hogy jót tett az egészségemnek. De azért próbálok nem túl sok húst és halat enni és időről időre vega módon élni. Az utóbbi hónapokban pedig a különleges dolgok kipróbálása helyett/mellett két másik szempont került előtérbe, mégpedig az olcsóság és egyszerűség. Ha még gyorsan elkészíthető és finom is az étel, az külön bónusz.

Tehát a mai vacsora ez volt: tonhal-fasírt vagy pogácsa, angolul fish cakes. Mikor ide költöztem, nem tudtam, mi a bánat az a fish cake? Utóbb kiderült, igen csak jó találmány, mert nagyon olcsó az "igazi" halhoz képest, de hal íze van és egészséges is, főleg, ha sütőben készül és nem bő olajban sütve. Ma este a párolt zöldséghez kerestem valamit, amit lehet enni fehérjeként; a fagyasztóban csak panírozott hagymakarika és zöldség volt, a szekrényben viszont találtam két olajos tonhalat. Ebből az egyiket elhasználtam egy kísérleti adag halpogácsához, ami nagyon jól sikerült, ilyet máskor is csinálok!

2 adaghoz (négy jó méretű fasírt lesz belőle)

- 1 normál méretű olajos tonhal (az enyém 160 gr töltő tömegű volt, nem baj, ha nagyon darabkás) lecsöpögtetve
- 1 közepes vagy nagyobb (ökölnyi méretű) krumpli meghámozva, felkockázva, sós vízben megfőzve (maradék is jó)
- 1 kis hagyma finomra aprítva
- 1/2 evőkanál dijoni mustár (én egész magvasat használtam)
- 1/4-1/2 teáskanál chilli por (ízlés szerint)
- 3/4 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1/2 teáskanál só
- bors ízlés szerint
- opcionális: 1/2 teáskanál vegyes szárított zöldfűszer
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsemlemorsza (nekem kicsit több kellett)

- olaj a sütéshez

1. A főtt krumplit összetörjük, nagyjából kihűtjük.

2. Az összes többi hozzávalót összekeverjük, a tört krumplit is beledolgozzuk.

3. Összegyúrjuk, ha túl puha mehet még bele zsemlemorzsa.

4. Négy egyenlő részre osztjuk, kevés forró olajban kisütjük. Kb. 2-3 perc kell mindkét oldalának, közepesen nagy fokozaton.


Most pedig az ajánló:
A helyi egyik nagy szupermarketben (Walmart - Asda) rózsaszín grapefruitot kóstoltattak az egyik hétvégén. Nem tudtam elképzelni, hogy miért kóstoltatnak gyümölcsöt, ez nem egy tipikus árucikk, amit így szoktak próbálni eladni. Megkóstoltuk és nagyon, de nagyon jó volt. Ilyen édes és aromás grapefruittal még sosem találkoztam. Ez az Asda saját prémium (Extra Special) márkája, a grapefruit pedig Florida pink grapefruit.