Monday 13 May 2013

"Hej, égig-nyúló giz-gazok"

Sajnos a folyamatos eső miatt csak néhány napot tudtam kertészkedni a múlt héten, pedig a lelkesedés megvolt és meg is lenne még most is.

Tudományos alapokra akartam helyezni a földművelést, nem csak úgy vaktában rángatni a gazokat kifele :) Utánanéztem, milyen gyomok is vannak a kertben. Ezeknek nagy része gyógynövény ill. ehető vagy valamilyen formában hasznosítható, én most nem térnék ki rá mert nem ismerem őket annyira jól.


Réti lórom


Ezeket találtam:


Erős gyökerű évelő növények, gyökerestől kell kiásni őket:

Réti lórom azaz réti lósóska (Rumex obstusifolius) - lásd fent
Gyermekláncfű vagy pitypang (Taraxacum officinale) - ha már virágzik érdemes lekaszálni, hogy ne fejlődjenek ki a magok
Csalán (Urtica dioica)
Valami erős fű féle aminek sehol nem találom a magyar nevét (Digitaria sanguinalis)
Szulák (Convolvulus arvensis)

Volt még más is, de nem sikerült beazonosítani még.

Itt lehet hasznos információhoz jutni a témáról magyarul:

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/
http://gyomnovenyek.hu/

Amit megtudtam és fontos, hogy a legtöbb fenti növényt nem lehet egyszerűen eltávolítani. Komposztba csak akkor mehet, ha legalább egy évig benne is marad. Egy vödör vízben lehet áztatni a gyökereket, de minimum 3 hónapig kell, vagy fekete kukazsákban szintén kb. 3 hónap alatt elpusztul. Rotációs kapával nem szabad rámenni, mert felaprítja a gyökereket és a növény ettől jól elterjed. Én ügyesen bedobáltam mindet a komposztba, mielőtt ezt megtudtam, így most lesz egy komposzt, amihez minimum 1 évig nem nyúlok, meg csinálok majd egy másikat amit majd lehet használni is közben.

Apropó, komposzt. A földön kb. muszák komposztálni, mert a kukák nagyon limitáltak és amúgy sem lenne kedvem több vödör gazzal rohangálni le-föl. Gondolkoztam az elején, hogy miként kezdjek neki? Elvileg komposztálni úgy is lehet, ha egy halomba dobálja az ember a cuccot, de az nem túl esztétikus és nem tűnik túl hatásosnak amúgy sem. Lehet rekesz-szerű ládában csinálni, vagy műanyag céleszközben, lásd a fotót. Egy ilyen komposzt hordó 20 font körül van, nagyjából 6000 Ft-nak megfelelő összeg - kinek van erre pénze a mostani körülmények között? Nekem nem volt. Megnéztem, valaki a telkemen hagyott kettőt, csak sajnos mind tele van szeméttel kevert nagyon régi, kemény, nehéz komposzttal. Annyira nehéz, hogy ha tiszta erőből nekiveselkedem, akkor sem tudom megmozdítani. Arra jutottam, hogy majd alkalmasint segítséget hívok a jó erőben lévő férjem személyében, eldöntjük a tárolókat és ha sikerül kiborítani őket, lapáttal és talicskával majd elhordom a tartalmukat. Addig is "kölcsönvettem" egy üreset egy lakatlan telekről. Amúgy sem azon a telken volt, ahová eredetileg tartozott volna.

Komposztáló tartályok
Sajnos ezt a részt teljesen felveri a gaz és amúgy is ide tervezem majd a sufnit egyszer, így nem ezt fogom elsősorban használhatóvá tenni.

Most pedig néhány kép az elmúlt hét változásairól, sikerült egy részt megtisztítani, elültettem a krumplit, kísérket képpen elültettem 2 paradicsom- és egy paprika-palántát. Virágzik az eper, felástam egy részt. Az időjárás a szokásos.. Lejjebb a szép nefelejcses kép nem az én kertem, csak nagyon tetszett. Aztán van pár kép magáról az egész létesítményről.

A kert eredeti állapotában, május 6-án

A leendő fűszer-ágyás (jobbra) és krumpli-ágyás (balra) - május 6.

A leendő virágágyás, május 6.

Hátulnézet - május 6.



























Hátulnézet - május 13.

















Virágzik az eper - május 13.

Alakulófélben levő krumpli-ágyás, a háttérben paradicsom és paprika - május 13.



Paradicsom- és paprika-ágyás, fejlesztés alatt - május 13.

A szomszéd nefelejcses ágyása málnával, ribizlibokrokkal, eperrel


Allotment

Allotment és szép borús ég

Szintén szép borús ég


Thursday 9 May 2013

Az igazi Szedermező

Nagy esemény történt a múlt héten. Váratlanul hozzájutottam egy parcellához egy közösségi farmon! Itt Angliában a legtöbb háznak nincs művelhető kertje, ezért a helyi önkormányzattól lehet kérni úgynevezett allotmenteket, ami egy kisebb-nagyobb földterület egy közös, nagy kerten belül. Mivel ezen igen népszerűek, általában nagyon nehéz hozzájutni, bár elvileg az önkormányzatnak kötelessége lenne földet biztosítani, ha X ember igényli. Állítólag Londonban van olyan kerület, ahol akár 30-40 év is lehet, amíg az ember a várólistáról földhöz jut. Ezért is lepődtem meg nagyon, hogy ugyan csak pár hónapja írtam az illetékeseknek de hirtelen "plot holder" azaz földesúrhölgy lettem :)

Először is kimentünk a nagyjából megadott címre találkozni egy bizottsági taggal, hogy megnézzük, mi is ez az egész. Fél óra keresgélés után megtaláltuk a bejáratot, majd a kertben kakas-kukorékolás fogadott. Kiderült, hogy sokan baromfit és más állatokat is tartanak! Teljesen otthon éreztem magam! (Sok állatot tartottak a szüleim gyerekkoromban)

A nagyon kedves bizottsági tag megmutatta a földecskét, ami szabad préda volt. Eléggé felverte a gaz és volt rajta valami tákolmány ami valaha sufni lehetett, de mit törődtem én ilyesmivel! Szinte azonnal igent mondtam, mert ilyen lehetőség nem jön kétszer. Ráadásul egy méretes, látszólag egészséges növényekkel teli eper ágyás is szemezgetett velem, amit az előző bérlő hagyott meg. Gyorsan rábólintottam, hogy igen ez nekem kellene, megkaptam a kulcsot a kapuhoz, aláírtuk a szerződést és tádámm, meg is történt, enyém a terület évi 38 font ellenében.

Ezért az elkövetkezendő időkben többet fogok írni, de azt hiszem, elsősorban kertészkedésről. Szeretném megosztani a tapasztalataimat, a kudarcokat és sikereket egyaránt.

Tehát így nézett ki a föld szombaton, művelés előtt:



És néhány szomszéd: