Sunday 9 June 2013

Verszopok, ujabb gyomok, paradicsom-bajok es mas


Az elmult hetek igen esemenydusan teltek. Eloszor is nem mukodik az internet a laptopomon, ezen a gepen meg nincs magyar billentyuzet-kiosztas, igy kicsit lemaradtam a naprakesz blogolasban.


No a krumpli

Nehany hete kimentem gazolni, ezuttal volt segitsegem is, igy sikerult majdnem a fele gazos reszt megtisztitani. Csak sajnos masnap hajnalban arra ebredtem, hogy rettenetesen ossze van csipkedve a derekam, es megorulok, annyira viszket! Odanyultam, hogy megis mi van, erre ket-harom tenyernyi reszen nagyon meleg es pupokkal teli bort tapintottam, ami (mint mar mondottam) nagyon viszketett. Megneztem tukorben es brrrr... Kiderult, hogy korai volt az oromom, miszerint ritka a szunyog Angliaban! Ugyan a szunyog valoban ritka, de van helyette ici-pici repulo verszivo rovar, ami hangtalan, ugy nez ki, mint a muslica, a csipeset nem lehet erezni vagy nem mindig (nekem ketszer sikerult megerezni a kb. 30-bol), nem viszket rogton csak orak mulva, na de akkor nagyon! Es hetekig! A magyar nevere nem jottem ra, en otthon ilyen sosem lattam, angolul midge vagy punky, elokelo latin neven a Ceratopogonidae csalad tagjairol van szo. Allitolag nem mindenkit csipnek, de ha valaki "izlik" nekik, akkor odahivjak az egesz bagazst ebedre, feromonok kibocsatasaval. Nalam ket dolog segitett elviselni az elso 2-3 napot: nagyon forro zuhanyt csapattam a csipesekre, zuhanyok kozott meg borsmenta olajjal kentem, ez orakra enyhitette ill. megszuntette a viszketest. Igyekeztem nem vakarozni, a fenistil nem sokat ert, a kalcium pezsgotabletta biztos segit meg, ha van itthon. Azota ketszer csiptek meg, mert hasznalok hazi kotyvasztasu rovarriasztot, de egyebkent a hajas fejbort is megcsipik! Nagyon irritalo kis dogok! A hazi rovarriasztot igy keszitettem: 3/4 resz varazsmogyoro parlat (Hamamelis), 1/4 resz desztillalt vagy forralt es lehutott viz, annyi vegyes illoolaj, amitol jo eros illata lesz. En ezeket hasznaltam: levendula, citromos eukaliptusz, kajeput, borsosmenta, rozmaring, kakukkfu, bazsalikom. De utana lehet nezni masoknak es tetszes szerint varialni :-) Figyelem: serult borre nem ajanlott a hasznalata! Varazsmogyoro-parlatot itt lehet kapni drogeriakban meg gyogyszertarban, nem egy tul draga dolog.









A gyomok kozul sikerult meg tobbet beazonositani es eltavolitani. A megmaradt lososkat kesz orom kihuzni, mar ha egyben kijon, mert olyan nagyon, hogy kesz sikerelmeny kihuzni oket. Az eper no, mint a gomba es minden nap nagyobb zold eprek koszontenek (ideje felkeszulni a meztelencsigak tamadasara!).



 
A paradicsomot szamomra rejtelyes kor tamadta meg, amit kerteszeti forumokon tobben felismerni veltek: napeges (ki gondolna, hogy a paradicsom is le tud egni a napon?), hideg-csipes, tapanyag-hiany. Ezekbol a nappal nem sokat tudok kezdeni, de pl. nem szabad melegben vagy napos idoben locsolni, csak kora reggel vagy este, mert a vizcseppek felnagyitjak a napsugarakat, mint egy nagyito; a hideg ellen azt kellett volna csinalni, hogy szep fokozatosan szoktatom ki a palantakat; a tapanyag-hiany ellen meg probalok nekik adni tapoldatot, hatha nem keso meg. Ha valakinek van meg otlete, hogy mi lehet ez vagy tudna otlettel szolgalni, nagyon megkoszonnem :-)

















Talaltam bekat a kertben, ami jo dolog. Lefenykepezni nem sikerult, de igy nezett ki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_frog

Es vegul igy nez most ki a kert, egy keszulofelben levo paddal az eloterben :)