Wednesday, 23 July 2014

Újabb kerti kisérlet (nincs hosszú i betűm) - zöldbab cserépben

Még mindig limitáltan tudok csak irni, megjavitottam egy régi laptopot amin tudok blogolni, de sajnos nincs hosszú i betűm. Idén zöldbabot ültettem cserépbe, május első heteiben (legközelebb felirom és vezetek róla naplót, a pontosság kedvéért). Ez az Angliában népszerű zöldhüvelyű zöldbab, nem futó, hanem törpe fajta. Ami azt jelenti, hogy bokrosodik, nem fut. Karóval igy is támotani kell, mert jól megbokrosodik.

Az alábbi tapasztalatokról tudok beszámolni:

- a bab hamar kihajt és gyorsan nő, ezért érdemes rögtön min. 10 cm átmérőjű cserépbe ültetni
- sajnos nem jegyeztem fel a részleteket, de május 10-én ültettem el őket és az első termést július 22-én szedtem le, tehát összesen kb. 10 hét telt el eddig
- egy 1.2 m hosszú vájú alalkú (tehát hosszúkás) ültetőbe max. 3 bab fér el kényelmesen
- egy két személyes háztartásnak érdemes minimum 6, de inkább 9 növényt ültetni, hogy egy étkezésre való babot egyszerre vagy legalább 2-3 egymást követő nap alatt le lehessen szedni (nekem a három kisérleti egyed két nap alatt 15 dkg babot termett, de ez az első szüret, szóval elképzelhető, hogy jobban be fog indulni)
- ez nem saját tapasztalat, hanem olvastam: a babnak nem kell trágya, de vizigényes növény. Mivel megköti a nitrogént a levegőből, a már elöregedett babszárat kidobás helyett mindenképp érdemes komposztálni vagy ún. zöld-trágyának hasznáni (összeapritva beásni ősszel a földbe, a jövő tavaszi ágyásoknak nagyon jó tápul szolgál)
-  a csigák szeretik a levelét és a termést is, más kártevővel szerencsére nem találkoztam (még...)

Képes beszámoló:

 Kb. egy hetes növényke

 Az első virágokból kifejlődött pici babhüvelyek (kb. 1 cm hosszúak)

Alakul a termés 

15 dkg bio-zöldbab :)

Júliusi délután a kertben - képekben
Sunday, 20 July 2014

Kókuszos majdnemkulfi-mangófagyi (vegán)

Nyár közepe van, tombol a kánikula. Az emberre ráizzad az egyenruha, aminek a kabátját már amúgy is csak a hűvösebb reggeleken kellemes viselni, a légkondi bekapcsolásra vár és éjjelente jól esik csak egy törölközővel takarózni. Stabilan 26C fok van, legalábbis 2-3 napon át mindenképp. Utána pedig jön a jó kis eső, hogy mégse kelljen naponta öntözni.

Igen, nem az otthoni nyárról van szó, Angliában járunk! A nyár azonban - akármilyen megbizhatatlan kistestvére is az igazán napos, búzamezős, perzselően meleg, tücsökcirpelős magyar nyárnak - itt is nyár, akciós a szupermarketben a fagyikészitő apparátus, igy eljött az ideje kipróbálni a házi egészséges fagyit! 

Ehhez az alábbi rém egyszerű néhány lépést tettem meg:

  - összekevertem 9 evőkanál (9 x 15ml) kókusztejport 350 ml langyos vizzel
 - hozzáadtam 12 evőkanál (12 x 15ml) konzerv mangópürét Ebből több, mint elegendő mennyiségű fagyi-alap keletkezett. Beleöntöttem a mangós kókusztejet a formába, egy napot ült a fagyasztóban (de biztos kevesebb idő is elég lett volna neki) és máris elkészült a finom, házi mangó-majdnemkulfi!

Ha ez majdnemkulfi, akkor felmerül a kérdés, hogy mi az a kulfi? A wikipedia szerint egy fagyasztott, tej alapú desszert, ami az indiai szub-kontinensről ered. Népszerű Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Nepálban, Burmában és a Közel-Keleten. Sűrűbb, krémesebb és nehezebb, mint a nyugati fagylaltok, nehezebben olvad. A legjelentősebb különbség az az, hogy egyrészt tojást nem tartalmaz, másrészt nem habositják az alapot készités közben. A hagyományos izek a sáfrány, kardamom, pisztácia, rózsa, mangó és a tejszin, de manapság készitenek újabb változatokat is (eper, avokádó, narancs, alma, földimogyoró). A kulfi úgy készül, hogy az édes, izesitett tejet folyamatosan kevergetve, alacsony hőfokon főzve a felére sűritik. A benne levő tejcukor és hozzáadott cukor karamellizálódik a hosszú folyamat alatt, egyedi izt kölcsönözve a végeredménynek. A kulfi alapot ezután formákba öntik és jeges, sós vizben lassan megfagyasztják. A lassú fagyasztás miatt a kulfi jégkristályok keletkezése nélkül fagy meg, ami igen krémes állagot eredményez. Manapság már nem mindenki igy késziti, sűritett tejet is lehet használni a házilag főzőcskézés helyett.


A fentiek tükrében bátran megállapitom, hogy ugyan az én fagyimban ugyan volt mangó, de sem tejet nem tartalmaz, sem az imént leirt eljáráson nem esett túl, igy nem lett kulfi. Ettől függetlenül finom volt es könnyű, de a benne levő sok kókusztejpor miatt ezt is csak módjával ajánlatos fogyasztani.