Wednesday 9 March 2011

"Marokkói" vegán töltött tök


Ez a töltött tök a legújabb ASDA magazinból származik. Az eredeti recept szerint csak laktovegetáriánus lenne, de nagyon könnyen vegánná alakítható.

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 kisebb sonkatök (egyenként kb. 700 g)
- 1 közepes fej hagyma, felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- kb. 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál kókuszzsír (más zsiradék is jó, de gondoltam ezzel lehetne helyettesíteni a vajat)
- 175 g kuszkusz
- 50 g aszalt sárgabarack, felaprítva
- 50 g mazsola, megmosva
- 2 teáskanál marokkói jellegű fűszerkeverék (lásd lejjebb)
- 300 ml forró vízben feloldott 1/2 zöldségleves-kocka (lehetőleg bio, ízfokozó- és hidrogénezett-zsír mentes)
- 75 fenyőmag
- 2 púpozott evőkanál aprított petrezselyem, esetleg koriander levél
- csipetnyi frissen őrölt bors

1. A tököket megmossuk, félbevágjuk, a magvas belsejüket kikaparjuk. Éles késsel kereszt alakban bevagdossuk, olívolajjal bedörzsöljük, majd előmelegített sütőben 190 C fokon 35-40 percet sütjük ill. amíg majdnem megpuhul.

2. Miközben sül a tök, felforrósítjuk a kókuszzsírt es megpirítjuk benne a hagymát. Ha már jó illata van és áttetszővé vált, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerkeveréket. Tovább pirítjuk, most már kis lángon. Ezután hozzáadjuk a kuszkuszt és a zöldségleves vizet, alaposan összekeverjük. Amint elkezd forrni, levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk állni, hogy a kuszkusz magába szívja a vizet.

3. Hozzákeverjük a felaprított sárgabarackot, mazsolát, fenyőmagot és petrezselymet. Ha megsült a tök, kicsit kitágítjuk az üregét úgy, hogy kanállal kikaparunk egy kevés tökhúst. Ezt apróra vágjuk, a kuszkuszhoz keverjük, majd a töltelékkel együtt visszatöltjük a tökökbe. Csipetnyi frissen őrölt borssal díszítjük majd 10 perc alatt megpirítjük a tetejét a sütőben.

Én nem szeretem a koriander levelet, de ehhez illik, így ha valaki szereti, ezzel is lehet ízesíteni. Ha nem akarjuk vegánra, akkor kókuszszír helyett jó a vaj is, illetve egy evőkanálnyi morzsolt feta vagy kecskesajt kellőképpen megbolondítaná szerintem a tölteléket.

MAROKKÓI JELLEGŰ FŰSZERKEVERÉK: ez elvileg egy készen kapható ízesítő lenne, maltodextrinnel és egyebekkel, ami nekem egyrészt nem is volt itthon, másrészt inkább csak természetes módon szerettem volna ízesíteni. Keverjünk össze az alábbiakat:
- 1/2 teáskanál őrölt római kömény
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- negyed citrom lereszelt héja
- 1/4 teáskanál pirospaprika
- 1/4 teáskanál cayenne bors vagy chilli por

Ebből kb. két teáskanálnyi lesz.

No comments:

Post a Comment