Saturday, 9 July 2016

BBC musor "Eat well for less?" avagy egyunk okosabban






Hogy ne csak annyit irjak, hogy "de regen irtam ide" majd ismet eltunjek par evre, gondoltam irok kicsit az egyik kedvenc musoromrol. Nem igazan nezek tevet, de van par dolog, ami erdekel.

A BBC-n van egy "Eat well for less?", azaz szo szerinti forditasban "etkezzunk jol, olcsobban" cimu dokumentum-sorozat. Egy iro-musorvezeto (Greg Wallace a brit MasterChef-bol) es egy zoldseges (Chris Bavin) vezetik a musort, egy dietetikussal konzultalva. Musoronkent egy-egy csaladot vesznek gorcso ala es probalnak nekik segiteni, hogy egeszsegesebben eljenek es jobban gazdalkodjanak a penzukkel.
Eloszor is rejtett kameraval megfigyelik, hogyan intezik egy nagybevasarlasukat, majd a vasarlast kielemzik. Itt feny derul arra, hogy milyen tipusu vasarlok a csalad tagjai, peldaul rutinszeruen mindig ugyanazt veszik es fozik, vagy ragaszkodnak ugyanahhoz a markahoz, vagy mindent megvesznek, ami akcios, fuggetlenul attol, hogy szukseguk van-e ra vagy nem stb. Ezutan beszabadulnak a csalad konyhajaba es egyreszt minden termeket, ami a konyhaban van, semleges csomagolasba tesznek, hogy ne latszodjon, markas dolgok vannak-e, masreszt sok elelmiszert kicserelnek olcsobb, szupermarket markajura. A het vagy honap (nem emlekszem mar) folyaman pedig segitenek receptekkel es otletekkel, hogy a csalad tobbet fozzon otthon es jobb alapanyagokbol (peldaul kesz pizza helyett hazi, fagyasztott sult krumpli helyett hazi, ilyesmi). A feldolgozott elelmiszerek kerulese es a zoldseg fogyasztas emelese a cel. A csaladok pedig musoronkent kulonbozoek, altalaban tobb gyerek is van. Erdekes latni, hogy altalaban a gyerekek a leglelkesebbek es szivesen megkostoljak az ujdonsagokat. A musor vegen leleplezik, hogy melyik termeket csereltek le es melyik volt a csalad megszokott markaju etele-itala es kiszamoljak, hogy mennyi penzt tudnanak evente megsporolni a valtoztatasok megtartasaval. Altalaban tobb ezer fontra rug az osszeg!

Nekem azert is tetszik meg a musor, mert tudomanyosan utanajarnak par dolognak benne, peldaul a margarinnal, hushelyettesito vegeterianus termekekkel kapcsolatban, illetve tesztelnek nagyobb csoportban elelmiszereket, hogy mi izlik igazan az embereknek. Sokszor nem a nagy marka a nyertes, bar van, hogy igen.

Itt Angliaban nagyon elterjedt a felkesz es kesz etel, az elviteles kaja, fagyasztott mindenseg. Erdekes (es kisse aggaszto!) volt latni peldaul, ahogy egy tobb gyerekes anyuka nem tud sult krumplit csinalni.. meg ugy osszessegeben fozni. Sajnos valoban csabitoak ezek a megoldasok, mert nem is tul dragak (persze ha az ember osszeadja hosszu tavon, akkor dragabbra jon ki), meg olyan gyorsan es kenyelmesen megvan igy egy vacsora. Minek keresse az ember a csirke curry receptjet, vagdossa a csirkethust es zoldsegeket, piritgassa a fuszereket es fozogesse a paradicsomszoszt peldaul, ha kb. 400 forint egy uveges szosz, amivel csak ossze kell gyorsan fozni a - lehetoleg mar felkockazva vagy felcsikozva vett - csirkemellet, addig be lehet dobni a mikroba a zacskos, mar fott rizst es meg is van a vacsora? Igaz, hogy minden kicsit egyenizu, a mikros rizs meg (nekem legalabbis) brrrrrr, de igy legalabb van ido tevezni! Na nem azt mondom, hogy alkalmasint nem nyulok en is ilyen megoldashoz (kiveve a mikros rizs.. az tabu!), de idejet sem tudom, mikor csinaltam igy ebedet utoljara.

Ami miatt a legjobban tetszik meg ez a musor, hogy nagyon szuper, hasznos otleteket adnak, hogy hogyan lehet gyorsan finom es taplalo etelt fozni. Ezekbol majd probalok megosztani itt recepteket. Jo lenne, ha otthon is lenne hasonlo, bar szerintem egyelore Magyarorszagon azert nem felejtettek el ugy fozni az emberek, mint itt. Meg nincs is akkora kinalat a felkesz es kesz kajakbol, mint itt.

No comments:

Post a Comment