Sunday 24 October 2010

Látványos márványos kakaó-matcha sütemény


Néhány hete fedeztem fel a matcha-t, ami egy nagyon érdekes valami. Finom porrá őrölt, japán zöld tea, amit erdedetileg szertartás-szerűen készítettek, tálaltak és fogyasztottak el Japánban. Manapság használják sütemények, fagylaltok, desszertek ízesítésére illetve italok készítésére (gyümölcsös turmixok, matcha latté - matcha-val készített tejes tea). Gyönyörű smaragdzöld színe van és jellegzetes, de nem túl erős "zöld" íze, ami talán füvet juttat az ember eszébe, de igencsak kellemes. Már egy kevés is elég ízesítésre és színezésre is, így - bár nem olcsó - kiadós.

Szeptemberben Londonba látogattam, ott él az egyik legjobb barátnőm (aki szintén magyar és még iskolából ismerem), méghozzá Camden Town kellős közepén. Ha már Camden Town, akkor a híres Camden Marketet sem hagyhattuk ki. Ott bukkantam rá egy matcha boltra, ahol nem csak magát a teát lehetett kapni, hanem belőle készült, azon frissiben fogyasztható termékeket is. Kipróbáltam egy matcha-s piskóta tekercset és egy hideg mangó-matcha turmixot, mindkettő szuper volt. Londonból pedig egy 100 gr-os csomag német bio matcha-val tértem vissza, amit azóta is nagy becsben tartok és használok.

Először (és azóta még egyszer) ez készült belőle:

Kakaós-zöld teás márványkenyér

Eredeti recept: Fresh from the Oven

- 2 csésze finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. tengeri só
- 1 tk. instant kávé
- 1/3 csésze holland kakaópor (cukrozatlan)
- 1 bio tojás
- 1 1/3 barna nádcukor
- 1 bio tojás fehérje
- 6 ek. vaj (kb. 78 g)
- 1 csésze zsírszegény natúr joghurt
- 1 tk. vanília oldat
- 1,5 teáskanál matcha por

1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. A sütőt elő kell melegíteni 180 C fokra és a sütőrácsot az alsó harmadba helyezni. Egy normál méretű gyümölcskenyér-formát sütőpapírral kibélelünk vagy előkészítünk egy 12 db-os szilikon muffin formát (az eredeti recept 8-10 darabra írja a tésztamennyiséget, de mivel én ilyet még nem láttam, a 12 darabost készíteném elő és megnézném, hány darab jön ki belőle. 12-nél nem több.). A nem szilikonos formát ki kell olajozni.

2. Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, majd félretesszük. Egy kis tálban összekeverjük a kávét, 1/4 csésze vizet, 1/3 csésze cukrot és a kakaóport. Simára keverjük. Ezt is félretesszük. Egy másik kis tálban villával könnyedén felverjük a tojást és a tojás fehérjét (a sárgáját félre lehet tenni rántottához). Szintén félretesszük.

3. Felkockázzuk a vajat, egy nagyobb tálban habosra keverjük kb. 1 perc alatt. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és nagy fokozaton együtt keverjük kb. 3 percig. A tojást lassan hozzákeverjük, kb. 1 teáskanálnyit egyszerre. Alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk a lisztes keverék egy harmadát. Közepes fokozaton hozzákeverjük a joghurt felét. Újra alacsony fokozatra váltunk, hozzáadjuk a maradék lisztet felét. Gyors fokozaton mehet bele a maradék joghurt és a vanília oldat, majd alacsony fokozaton a maradék liszt.

4. Kimérünk 1 1/2 csészényit a tésztából és hozzákeverjük a kakaós kávét. A maradékhoz pedig a matcha port. Ez utóbbival óvatosan kell bánni, mert nagyon finom por és ha nem vigyázunk, a fele a tészta helyett a falon és a környező berendezéseken landol, annyira száll.

5. A zöld tészta háromnegyedét a sütőformába kanalazzuk. Ennek a tetejére kanalazzuk elszórva a kakaós tésztát, majd legfelülre kiskanállal a zöld tésztát. Akkor jó, ha mindkét szín látszik. Kötőtűvel vagy vékony pengéjű késsel cikk-cakkban kicsit összehúzkodjuk, hogy szép átmenetes, márványos legyen, de ne keveredjen igazán össze. Ha muffint sütünk, akkor egy kanál zöld, egy kanál barna tészta váltakozik, ezt nem igazán kell keverni mert magától is szépen összeáll.

6. A kenyérforma sütit 180 C fokon 45-50, a muffinokat 20-25 percig illetve tűpróbáig sütjük.

7. A lezárt, de még meleg sütőben hagyjuk kicsit állni, majd sütemény rácson hagyjuk kihűlni.

Nagyon érdekes és mutatós süti, a zöld tea íze érezhető, de nem uralkodik.

No comments:

Post a Comment