Sunday, 17 April 2011

Zabpelyhes-mazsolás cookie (vegán)

Ma délután egy egészséges sütikét készítettem. Kívül ropogós, belül puha, nem túl édes, tele van élelmi rosttal és cukor alig van benne. Tej- és tojásmentes, így vegán is. Ez egyébként nem valami fűrészpor-állagú, se íze se bűze valami, hanem egy nagyon finom keksz. Bár másnapra már nem ropogós, de összeérnek az ízei, így még ízletesebb, mint frissen... majdnem.

Hozzávalók 15 közepes méretű cookie-hoz

- 100 g kókuszolaj
- 50 g natúr nádcukor
- 2 evőkanál (30 ml) agavé szirup vagy méz
- 100 g zabpehely
- 100 g teljes kiőrlésű self raising liszt*
- 50 g mazsola
- 1/2 teáskanál mézeskalács-fűszer
- 1 kicsi alma, egy kis vízzel botmixerrel pürésítve (a héja is nyugodtan mehet)

1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A kókuszolajat megolvasztjuk. Ha üvegben van, ennek a legegyszerűbb módja, ha egy forró vizes kancsóba beleállítjuk, majd ha már folyik, kimérjük a 100 grammot. A cukrot és agavé szirupot belekeverjük.

2. A száraz összetevőket összekeverjük az olajos keverékkel, hozzáadjuk az almapürét. Akkor jó az állaga, ha ragad, de nem folyik és nem is nagyon morzsálódik.

3. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanállal kis halmokat rakunk a tésztából, majd villával lelapítjuk és nagyjából kör alakú kekszekké formáljuk. Kb. negyed óra alatt aranybarnára sütjük.

*A self raising lisztről már írtam korábban. Ez olyan liszt, amit gyárilag térfogatnövelő szerekkel van megspékelve. Házilag úgy állíthatjuk elő, ha két csésze (2 x 250 ml) teljes kiőrlésű lisztet összekeverünk 2 evőlanál (2 x 15 ml) sütőporral és 1/2 teáskanál (3 ml) szódabikarbónával.

2 comments:

  1. Kiprobaltam, nagyon jo lett. En meg tettem bele egy kis makot is, mert makfanatikusak vagyunk :) Koszonom!

    ReplyDelete
  2. Orulok, hogy jol sikerult :) en legkozelebb kokuszreszeleket keverek majd bele, illetve meg az is eszembejutott, hogy etcsokibol lehetne vekony csikokat huzni a tetejere. Ha raszanom magam, irom a beszamolot :)

    ReplyDelete