Sunday, 10 April 2011

Vegán rakott kel kesutejföllel

A kesutejföl ötlete Vera vega konyhájából ered.

Vegán (hús-, tej- és tojásmentes) rakott kel (3-4 személyre)

- 1 kis fej kelkáposzta

A töltelékhez:

- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1/3 csésze (80 ml) gersli (árpagyöny)
- 1/3 csésze quiona (Chemopodium quinoa) - ha ez nincs, amaránt is jó, mivel közeli rokonok
- 2 evőkanál bulgur (tört búza)
- 4 közepes fej csiperke (kb. 120 g), megmosva és apróra vágva
- 1 közepes répa (kb. 100 g) nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 kis cukkini (kb. 100 g) nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 2 teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- őrölt kömény, majoranna, őrölt bors, só ízlés szerint
- napraforgó-olaj

A kesutejfölhöz:

- 1 nagy marék kesudió (ha van idő, áztassuk be előtte, de nem muszáj)
- friss citromlé
- só
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva


1. A kelkáposztát megmossuk, a torzsáját eltávolítjuk, összevágjuk. Kevés vízzel és sóval felforraljuk majd pár percet főzzük. Lecsepegtetjük, félretesszük.


2. A hagymát felaprítjuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Rádobjuk a töltelék hozzávalóit, kivéve a fűszereket és a paradicsompürét. Alkalmanként megkeverve addig pirítjuk fedő nélkül, amíg nagyon finom, pörkölt mogyoróra emlékeztető illata kezd lenni. Ekkor belekeverjük az ízesítőket és a paradicsompürét, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Lefedve, néha megkeverve kb. 10 percet főzzük közepes lángon.



3. Miközben a töltelék fő, elkészítjük a kesutejfölt. A kesudiót egy kevés vízzel összeturmixoljuk. Addig mixeljük, ameddig minél apróbb szemcséjű nem lesz. Ha már kellőképpen selymes az állaga, citromlével, fokhagymával és sóval ízesítjük.

4. A sütőt előmelegítjük 190 fokra és egy kisebb tepsit kiolajozunk. Leterítjük benne a káposztát, elsimítjuk rajta a tölteléket és a tetejére öntjük a tejfölt. Fedő nélkül 30 percet sütjük. Ezután 220 fokon még kb. 15 percet sütjük vagy ameddig enyhén pirulni nem kezd.



A kesutejföl hasonló lesz a tejfölhöz de nem ugyanolyan. Kicsit megkeményedik, ahogy sül és finom pirított dió íze lesz. Nekem ez is ízlett, de a jövőben inkább maradok az igazi tejfölnél, legalábbis ami a magyaros rakott zöldségeket illeti.

2 comments: