Tuesday 19 April 2011

Tavaszi zöld saláta mézes-mustáros öntettel (vegán)

A blogomon csak kipróbált receptek vannak és általában csak olyasmit teszek fel, ami nagyon jól sikerül. Ha mégsem, akkor az kísérletezés és csupán tapasztalat-megosztást szolgál. Ez a saláta egy igazán könnyű, üde zöld fogás a vacsoraasztalon. Köretnek is jó, de magában is megállja a helyét. Nagyon finom és csupa-csupa egészséges dolog van benne. Én általában nem vagyok egy salátalevél-rágcsáló típus, de ez a sali tényleg ütős, szóval ajánlom szeretettel :) Az ihlet a vegetarian living magazin májusi számából jött, de az itthon fellelhető hozzávalók függvényében kicsit változtattam a recepten.


Hozzávalók 2 adaghoz:

- 70 g rukkola
- 2 újhagyma, és ha van, néhány levél medvehagyma
- 2 marék zsenge zöldborsó (ezt itt petit pois néven fagyasztva is lehet kapni, ennek hiányában sima borsó is jó)
- 1 kicsi cukkini
- 100 g zöldspárga (csak a felső része, ebből kell 100 g)
- 4 evőkanál tökmag

Az öntethez:

- 1 teáskanál magvas mustár
vagy
- 1 teáskanál mustár + 1 teáskanál fehér mustármag mozsárban darabosra őrölve
- ízlés szerint méz (én most agavé szirupot használtam, mert nem találtam a mézet)
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- csipetnyi só, őrölt bors

1. A rukkolát megmossuk, félretesszük lecsepegni.

2. A cukkinit vékony karikákra vágjuk, a borsóval és spárgával egy kis vízben 2-3 percig forraljuk, amíg éppen csak megpuhul. Leszűrjük, félretesszük kihűlni.

3. Az újhagymát felkarikázzuk. Ha van medvehagymánk, azt is felvagdossuk. A tökmagot megpirítjuk szárazon.

4. Az öntet hozzávalóit egy csavaros üvegben összerázzuk.

5. A rukkolát két tányéron elosztjuk. A főtt zöldségeket egyenlően elosztjuk a rukkola ágyon, megszórjuk az újhagymával, medvehagymával, tökmaggal. Nyakon öntjük az öntettel és azon nyomban bekebelezzük.

2 comments:

  1. Asszem valamelyik nap ez lesz az ebédhez :)

    ReplyDelete
  2. Hahóóóóó!

    Kukkants majd be hozzám, van ott egy kis meglepcsi neked :)

    ReplyDelete