Tuesday 19 April 2011

Tavaszi zöld saláta mézes-mustáros öntettel (vegán)

A blogomon csak kipróbált receptek vannak és általában csak olyasmit teszek fel, ami nagyon jól sikerül. Ha mégsem, akkor az kísérletezés és csupán tapasztalat-megosztást szolgál. Ez a saláta egy igazán könnyű, üde zöld fogás a vacsoraasztalon. Köretnek is jó, de magában is megállja a helyét. Nagyon finom és csupa-csupa egészséges dolog van benne. Én általában nem vagyok egy salátalevél-rágcsáló típus, de ez a sali tényleg ütős, szóval ajánlom szeretettel :) Az ihlet a vegetarian living magazin májusi számából jött, de az itthon fellelhető hozzávalók függvényében kicsit változtattam a recepten.


Hozzávalók 2 adaghoz:

- 70 g rukkola
- 2 újhagyma, és ha van, néhány levél medvehagyma
- 2 marék zsenge zöldborsó (ezt itt petit pois néven fagyasztva is lehet kapni, ennek hiányában sima borsó is jó)
- 1 kicsi cukkini
- 100 g zöldspárga (csak a felső része, ebből kell 100 g)
- 4 evőkanál tökmag

Az öntethez:

- 1 teáskanál magvas mustár
vagy
- 1 teáskanál mustár + 1 teáskanál fehér mustármag mozsárban darabosra őrölve
- ízlés szerint méz (én most agavé szirupot használtam, mert nem találtam a mézet)
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- csipetnyi só, őrölt bors

1. A rukkolát megmossuk, félretesszük lecsepegni.

2. A cukkinit vékony karikákra vágjuk, a borsóval és spárgával egy kis vízben 2-3 percig forraljuk, amíg éppen csak megpuhul. Leszűrjük, félretesszük kihűlni.

3. Az újhagymát felkarikázzuk. Ha van medvehagymánk, azt is felvagdossuk. A tökmagot megpirítjuk szárazon.

4. Az öntet hozzávalóit egy csavaros üvegben összerázzuk.

5. A rukkolát két tányéron elosztjuk. A főtt zöldségeket egyenlően elosztjuk a rukkola ágyon, megszórjuk az újhagymával, medvehagymával, tökmaggal. Nyakon öntjük az öntettel és azon nyomban bekebelezzük.

Sunday 17 April 2011

Zabpelyhes-mazsolás cookie (vegán)

Ma délután egy egészséges sütikét készítettem. Kívül ropogós, belül puha, nem túl édes, tele van élelmi rosttal és cukor alig van benne. Tej- és tojásmentes, így vegán is. Ez egyébként nem valami fűrészpor-állagú, se íze se bűze valami, hanem egy nagyon finom keksz. Bár másnapra már nem ropogós, de összeérnek az ízei, így még ízletesebb, mint frissen... majdnem.

Hozzávalók 15 közepes méretű cookie-hoz

- 100 g kókuszolaj
- 50 g natúr nádcukor
- 2 evőkanál (30 ml) agavé szirup vagy méz
- 100 g zabpehely
- 100 g teljes kiőrlésű self raising liszt*
- 50 g mazsola
- 1/2 teáskanál mézeskalács-fűszer
- 1 kicsi alma, egy kis vízzel botmixerrel pürésítve (a héja is nyugodtan mehet)

1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A kókuszolajat megolvasztjuk. Ha üvegben van, ennek a legegyszerűbb módja, ha egy forró vizes kancsóba beleállítjuk, majd ha már folyik, kimérjük a 100 grammot. A cukrot és agavé szirupot belekeverjük.

2. A száraz összetevőket összekeverjük az olajos keverékkel, hozzáadjuk az almapürét. Akkor jó az állaga, ha ragad, de nem folyik és nem is nagyon morzsálódik.

3. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanállal kis halmokat rakunk a tésztából, majd villával lelapítjuk és nagyjából kör alakú kekszekké formáljuk. Kb. negyed óra alatt aranybarnára sütjük.

*A self raising lisztről már írtam korábban. Ez olyan liszt, amit gyárilag térfogatnövelő szerekkel van megspékelve. Házilag úgy állíthatjuk elő, ha két csésze (2 x 250 ml) teljes kiőrlésű lisztet összekeverünk 2 evőlanál (2 x 15 ml) sütőporral és 1/2 teáskanál (3 ml) szódabikarbónával.

Sunday 10 April 2011

Vegán rakott kel kesutejföllel

A kesutejföl ötlete Vera vega konyhájából ered.

Vegán (hús-, tej- és tojásmentes) rakott kel (3-4 személyre)

- 1 kis fej kelkáposzta

A töltelékhez:

- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1/3 csésze (80 ml) gersli (árpagyöny)
- 1/3 csésze quiona (Chemopodium quinoa) - ha ez nincs, amaránt is jó, mivel közeli rokonok
- 2 evőkanál bulgur (tört búza)
- 4 közepes fej csiperke (kb. 120 g), megmosva és apróra vágva
- 1 közepes répa (kb. 100 g) nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 kis cukkini (kb. 100 g) nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 2 teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- őrölt kömény, majoranna, őrölt bors, só ízlés szerint
- napraforgó-olaj

A kesutejfölhöz:

- 1 nagy marék kesudió (ha van idő, áztassuk be előtte, de nem muszáj)
- friss citromlé
- só
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva


1. A kelkáposztát megmossuk, a torzsáját eltávolítjuk, összevágjuk. Kevés vízzel és sóval felforraljuk majd pár percet főzzük. Lecsepegtetjük, félretesszük.


2. A hagymát felaprítjuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Rádobjuk a töltelék hozzávalóit, kivéve a fűszereket és a paradicsompürét. Alkalmanként megkeverve addig pirítjuk fedő nélkül, amíg nagyon finom, pörkölt mogyoróra emlékeztető illata kezd lenni. Ekkor belekeverjük az ízesítőket és a paradicsompürét, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Lefedve, néha megkeverve kb. 10 percet főzzük közepes lángon.



3. Miközben a töltelék fő, elkészítjük a kesutejfölt. A kesudiót egy kevés vízzel összeturmixoljuk. Addig mixeljük, ameddig minél apróbb szemcséjű nem lesz. Ha már kellőképpen selymes az állaga, citromlével, fokhagymával és sóval ízesítjük.

4. A sütőt előmelegítjük 190 fokra és egy kisebb tepsit kiolajozunk. Leterítjük benne a káposztát, elsimítjuk rajta a tölteléket és a tetejére öntjük a tejfölt. Fedő nélkül 30 percet sütjük. Ezután 220 fokon még kb. 15 percet sütjük vagy ameddig enyhén pirulni nem kezd.



A kesutejföl hasonló lesz a tejfölhöz de nem ugyanolyan. Kicsit megkeményedik, ahogy sül és finom pirított dió íze lesz. Nekem ez is ízlett, de a jövőben inkább maradok az igazi tejfölnél, legalábbis ami a magyaros rakott zöldségeket illeti.