Sunday, 20 July 2014

Kókuszos majdnemkulfi-mangófagyi (vegán)

Nyár közepe van, tombol a kánikula. Az emberre ráizzad az egyenruha, aminek a kabátját már amúgy is csak a hűvösebb reggeleken kellemes viselni, a légkondi bekapcsolásra vár és éjjelente jól esik csak egy törölközővel takarózni. Stabilan 26C fok van, legalábbis 2-3 napon át mindenképp. Utána pedig jön a jó kis eső, hogy mégse kelljen naponta öntözni.

Igen, nem az otthoni nyárról van szó, Angliában járunk! A nyár azonban - akármilyen megbizhatatlan kistestvére is az igazán napos, búzamezős, perzselően meleg, tücsökcirpelős magyar nyárnak - itt is nyár, akciós a szupermarketben a fagyikészitő apparátus, igy eljött az ideje kipróbálni a házi egészséges fagyit! 

Ehhez az alábbi rém egyszerű néhány lépést tettem meg:

  - összekevertem 9 evőkanál (9 x 15ml) kókusztejport 350 ml langyos vizzel
 - hozzáadtam 12 evőkanál (12 x 15ml) konzerv mangópürét Ebből több, mint elegendő mennyiségű fagyi-alap keletkezett. Beleöntöttem a mangós kókusztejet a formába, egy napot ült a fagyasztóban (de biztos kevesebb idő is elég lett volna neki) és máris elkészült a finom, házi mangó-majdnemkulfi!

Ha ez majdnemkulfi, akkor felmerül a kérdés, hogy mi az a kulfi? A wikipedia szerint egy fagyasztott, tej alapú desszert, ami az indiai szub-kontinensről ered. Népszerű Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Nepálban, Burmában és a Közel-Keleten. Sűrűbb, krémesebb és nehezebb, mint a nyugati fagylaltok, nehezebben olvad. A legjelentősebb különbség az az, hogy egyrészt tojást nem tartalmaz, másrészt nem habositják az alapot készités közben. A hagyományos izek a sáfrány, kardamom, pisztácia, rózsa, mangó és a tejszin, de manapság készitenek újabb változatokat is (eper, avokádó, narancs, alma, földimogyoró). A kulfi úgy készül, hogy az édes, izesitett tejet folyamatosan kevergetve, alacsony hőfokon főzve a felére sűritik. A benne levő tejcukor és hozzáadott cukor karamellizálódik a hosszú folyamat alatt, egyedi izt kölcsönözve a végeredménynek. A kulfi alapot ezután formákba öntik és jeges, sós vizben lassan megfagyasztják. A lassú fagyasztás miatt a kulfi jégkristályok keletkezése nélkül fagy meg, ami igen krémes állagot eredményez. Manapság már nem mindenki igy késziti, sűritett tejet is lehet használni a házilag főzőcskézés helyett.


A fentiek tükrében bátran megállapitom, hogy ugyan az én fagyimban ugyan volt mangó, de sem tejet nem tartalmaz, sem az imént leirt eljáráson nem esett túl, igy nem lett kulfi. Ettől függetlenül finom volt es könnyű, de a benne levő sok kókusztejpor miatt ezt is csak módjával ajánlatos fogyasztani.

No comments:

Post a Comment