Wednesday 26 May 2010

Joghurtos padlizsán-saláta

A budapesti Szeráj török étteremből jött az ihlet. Az előző receptből hely hiányában kihagyott padlizsánnal kellett valamit kezdenem, így összedobtam ezt az egyszerű, de annál finomabb salátát.

Hozzávalók:

- 1 nagy padlizsán
- 1/2 nagy pohár natúr (lehetőleg élőflórás) joghurt
- 1 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
- 1-2 teáskanál zöldfűszer-keverék (a szokásos mixed herbs, 1-1 arányban bazsalikom, kakukkfű, majoranna, szurokfű (azaz oregano), zsálya, rozmaring, de ha ez nincs jó a bazsalikom vagy oregano magában is)
- 1 evőkanál olívaolaj
- egy kis őrölt fehér- és feketebors (kb 1/3 teáskanál)

Az elkészítése nagyon egyszerű. A padlizsánt megmosom, felkarikázom kb. fél cm vastag szeletekre. Kicsit besózom, félreteszem.

Közben elkészítem az öntetet: a padlizsánon kívül mindent krémesre keverek egy kézi habverővel.

A padlizsánt 10-15 percig állni hagyom, majd leöblítem, alaposan lecsepegtetem. Papírtörölközővel le is lehet szárogatni, de nem fontos. Kevés olajban megsütöm. Lefedve jobban puhul és közben át kell forgatni, hogy mindkét oldalon süljön.

A megsült szeleteket negyedekbe vágom és összekeverem az öntettel. Azonnal fogyasztható, hidegen és melegen is, de másnapra még finomabb lesz - ha marad belőle. Pitával a legjobb.

No comments:

Post a Comment