Wednesday 26 May 2010

Spenotos-fetas pide (torok lepeny)

Az eredeti recept itt talalhato.

A pide egy torok, csonak alaku, kulonfele feltetekkel megrakott, sos kelt teszta. A pizzahoz lehet hasonlitani leginkabb. En nagyon szeretem. Az alabbi recept viszonylag egyszeru es nagyon finom. 4 kozepes meretu pide lesz belole.

Hozzavalok:

Teszta:
- 7gr szaritott eleszto (1 tasak)
- 1 csesze meleg tej vagy viz
- 1 teaskanal nadcukor
- 2 es 1/4 csesze finomliszt
- 1 teaskanal tengeri so
- 2 evokanal + 1 teaskanal olivaolaj

Toltelek:
- 2 nagy marek friss spenot (megmossuk, lecsepegtetjuk, 2-3 reszre vagdaljuk a leveleket)
- 1/2 csesze feta sajt, osszemorzsolva
- 2 evokanal olivaolaj
- 1 kozepes hagyma felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma osszezuzva
- 2 evokanal piros csemege paprikakrem*

Megjegyzes: nekem nem volt paprikakremem. Helyette 2 kozepes, jo erett paradicsomot, 1/2 kaliforniai paprikat es 1 evokanal csemege piros aranyat osszeturmixoltam botmixerrel. Az eredmeny egy enyhen sos, nagyon finom, kisse lecso-illatu krem lett. Tul sok volt igy a maradekot (kb. a felet) lefagyasztottam legkozelebbre.

Toltelek elkeszitese:
A hagymat olajon fedo alatt megdinszteljuk. Ha puha, hozzaadjuk a fokhagymat. Ha mar erosen illatozik lezarjuk alatta a langot. Hozzakeverjuk a paprika kremet, spenotot, feta sajtot. (Igy szol az eredeti recept) Nalam a spenot es a paprika krem azonnal levet engedett, igy fedo nelkul, mersekelten eros langon addig foztem (5-10 perc), ameddig a felesleges viz elparolgott es a toltelek kremszeru nem lett. A spenot osszeesett alaposan es a feta feloldotott, kremesitve a paprikaszoszt, de a vegeredmeny nagyon finom lett. Ha a fetat darabosabban szeretnenk, csak a vegen adjuk hozza. A kivant allag elerese utan vegyuk le a spenotos cuccot a tuzrol.

Teszta elkeszitese:
A meleg tejben elkeverjuk a cukrot, majd az elesztot. Meleg helyen 15 percet pihentetjuk. Mikor szepen felfutott az eleszto, hozzaadjuk a liszthez a soval es olivaolajjal egyetemben. Osszegyurjuk es par percig dagasztjuk, mig kozepesen rugalmas, nem ragados teszta nem lesz. Meg egy kis olajjal bekenjuk a tesztagombocot es nedves konyharuhaval letakarva, szobahomersekleten kb. 1 ora alatt duplajara kelesztjuk.

Ezutan enyhen lisztezett deszkan ismet osszegyurjuk, hogy a levego tavozzon belole. 4 egyenlo reszre vagjuk es cipokat formalunk belole. A cipokat letakarva tovabbi 15 percig pihentetjuk.

A cipokat egyesevel ovalis formara nyujtjuk (kb. 20 cm hosszu legyen es 12-13 cm szeles max.), a spenotos toltelek 1/4 reszet rasimitjuk. Fontos, hogy hagyjunk a szelen egy kb. 2 cm szeles csikot, amit aztan hosszanti iranyban rahajtunk a toltelekre. A ket veget osszecsippentjuk ujjunkkal es megcsavarjuk. Ha csonak formaja van, helyben vagyunk. En nem keszitettem kepet, de ha meg akarja nezni valaki, keressetek ra a google-n, hogy is nez ki a pide.

Elomelegitett sutoben, kiolajozott tepsiben, kozepesen eros langon sutjuk 15-20 percet. Ha aranybarna a teszta akkor kesz van. A sutobol kiveve azonnal megkenjuk olvasztott vajjal vagy oliva olajjal (en az utobbit hasznaltam), ez arra jo, hogy masnap is puha maradjon es ne szaradjon ki.

Tovabbi feherjebevitel celjabol tehetunk ra buggyantott tojast. Ehhez szemelyenkent 1 tojast forro ecetes vizbe utunk, 3 percig fozzuk es szurokanallal kiszedjuk majd a pidek kozepere helyezzuk. Az ecetes viz aranyai: 3 csesze viz, 1 evokanal ecet es 1 evokanal so.

No comments:

Post a Comment