Monday 31 May 2010

Fürdőtej házilag

Egy kád vízhez:

- 1 csésze tej
- 2 evőkanál méz (ha túl sűrű, keverjük el egy kis meleg vízzel)
- néhány csepp tetszés szerinti természetes illóolaj (én levendulát használtam, ajánlom még a rózsát, jázmint, szantálfát)
- 1 evőkanál tengeri só
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

A hozzávalókat beleöntöttem egy üres fél literes palackba és jól összeráztam. Az olaj talán kicsit túl sok volt, ha nem nagyon száraz a bőröd próbáld ki egy kávéskanállal az evőkanál helyett.

Wednesday 26 May 2010

Joghurtos padlizsán-saláta

A budapesti Szeráj török étteremből jött az ihlet. Az előző receptből hely hiányában kihagyott padlizsánnal kellett valamit kezdenem, így összedobtam ezt az egyszerű, de annál finomabb salátát.

Hozzávalók:

- 1 nagy padlizsán
- 1/2 nagy pohár natúr (lehetőleg élőflórás) joghurt
- 1 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
- 1-2 teáskanál zöldfűszer-keverék (a szokásos mixed herbs, 1-1 arányban bazsalikom, kakukkfű, majoranna, szurokfű (azaz oregano), zsálya, rozmaring, de ha ez nincs jó a bazsalikom vagy oregano magában is)
- 1 evőkanál olívaolaj
- egy kis őrölt fehér- és feketebors (kb 1/3 teáskanál)

Az elkészítése nagyon egyszerű. A padlizsánt megmosom, felkarikázom kb. fél cm vastag szeletekre. Kicsit besózom, félreteszem.

Közben elkészítem az öntetet: a padlizsánon kívül mindent krémesre keverek egy kézi habverővel.

A padlizsánt 10-15 percig állni hagyom, majd leöblítem, alaposan lecsepegtetem. Papírtörölközővel le is lehet szárogatni, de nem fontos. Kevés olajban megsütöm. Lefedve jobban puhul és közben át kell forgatni, hogy mindkét oldalon süljön.

A megsült szeleteket negyedekbe vágom és összekeverem az öntettel. Azonnal fogyasztható, hidegen és melegen is, de másnapra még finomabb lesz - ha marad belőle. Pitával a legjobb.

Gombás-csicseriborsós tagine

Az eredeti recept itt található.

Volt a hűtőben egy padlizsán és egy kevés maradék barna csiperke. Beütöttem a gugliba, hogy mushroom + aubergine és a találatok közül a fenti tetszett meg legjobban, főleg, mivel csicseriborsó is van benne. Szeretem a csicseriborsót, mert finom és nagyon sok jó, egészséges tulajdonsága van. Csak éppen a humuszon és chana masala-n kívül nem nagyon kísérleteztem még vele. Így nekiláttam, hogy megfőzzem ezt a marokkói jellegű ételt. A végeredmény nagyon finom lett, de a recepten változtattam. A padlizsán végül nem került bele, mert nem volt elég nagy edényem, a fűszerezésen is kicsit módosítottam és apró fehér csiperke helyett a normál méretű barnát használtam. Ja és kuszkusz sem volt itthon, helyette volt basmati rizs..

Hozzávalók 4 főre:

- egy kevés napraforgó-olaj
- 2 nagy fej hagyma vékonyra szeletelve
- 2 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
- 1-1 csapott teáskanál őrölt koriander, őrölt római kömény, pirospaprika
- 1/3 teáskanál kurkuma (haldi)
- 1/3 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál cayenne bors
- 1 x 400 gr konzerv csicseriborsó leöblítve, leszűrve
- 1 x 400 gr konzerv aprított paradicsom, a levével együtt
- 1 db vegetáriánus, bio leveskocka (pl. DM-es vagy Kallo) 1/2 csésze forró vízben feloldva
- 200 gr csiperke gomba negyedelve
- 100 gr aszalt sárgabarack felaprítva
- só és bors ízlés szerint
- a tálaláshoz petrezselyem- vagy korianderzöld

1. A hagymát és fokhagymát egy kevés olajon megpirítjuk, megdinszteljük. Ha már puhul és jó illata van, hozzákeverjük a fűszereket és 1-2 percig folyamatosan kevergetve együtt sütjük. Hozzáadjuk a paradicsom konzervet és a zöldségleves kockát.

2. Hozzáadjuk a gombát és csicseriborsót is. Fedő alatt 5-10 percig főzzük. Ha a gomba már nagyjából puha, levesszük a fedőt és akkora lángon, hogy épp csak rotyogjon, addig főzzük ameddig a szósz jól besűrűsödik. Közben kevergetni kell, de nem állandóan. Ha jól csináljuk, a hagyma a paradicsommal és a fűszerekkel fenséges pörkölt-szafthoz hasonlóvá válik. Mikor már majdnem jó, az aszalt sárgabarackot is belekeverjük.

3. A végeredmény egy pikáns, édeskés-savanykás, pirosas-sárgás ragu. Tálalás előtt petrezselyem- vagy korianderzölddel díszítjük. Köretnek jól illik hozzá kuszkusz vagy rizs.

Spenotos-fetas pide (torok lepeny)

Az eredeti recept itt talalhato.

A pide egy torok, csonak alaku, kulonfele feltetekkel megrakott, sos kelt teszta. A pizzahoz lehet hasonlitani leginkabb. En nagyon szeretem. Az alabbi recept viszonylag egyszeru es nagyon finom. 4 kozepes meretu pide lesz belole.

Hozzavalok:

Teszta:
- 7gr szaritott eleszto (1 tasak)
- 1 csesze meleg tej vagy viz
- 1 teaskanal nadcukor
- 2 es 1/4 csesze finomliszt
- 1 teaskanal tengeri so
- 2 evokanal + 1 teaskanal olivaolaj

Toltelek:
- 2 nagy marek friss spenot (megmossuk, lecsepegtetjuk, 2-3 reszre vagdaljuk a leveleket)
- 1/2 csesze feta sajt, osszemorzsolva
- 2 evokanal olivaolaj
- 1 kozepes hagyma felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma osszezuzva
- 2 evokanal piros csemege paprikakrem*

Megjegyzes: nekem nem volt paprikakremem. Helyette 2 kozepes, jo erett paradicsomot, 1/2 kaliforniai paprikat es 1 evokanal csemege piros aranyat osszeturmixoltam botmixerrel. Az eredmeny egy enyhen sos, nagyon finom, kisse lecso-illatu krem lett. Tul sok volt igy a maradekot (kb. a felet) lefagyasztottam legkozelebbre.

Toltelek elkeszitese:
A hagymat olajon fedo alatt megdinszteljuk. Ha puha, hozzaadjuk a fokhagymat. Ha mar erosen illatozik lezarjuk alatta a langot. Hozzakeverjuk a paprika kremet, spenotot, feta sajtot. (Igy szol az eredeti recept) Nalam a spenot es a paprika krem azonnal levet engedett, igy fedo nelkul, mersekelten eros langon addig foztem (5-10 perc), ameddig a felesleges viz elparolgott es a toltelek kremszeru nem lett. A spenot osszeesett alaposan es a feta feloldotott, kremesitve a paprikaszoszt, de a vegeredmeny nagyon finom lett. Ha a fetat darabosabban szeretnenk, csak a vegen adjuk hozza. A kivant allag elerese utan vegyuk le a spenotos cuccot a tuzrol.

Teszta elkeszitese:
A meleg tejben elkeverjuk a cukrot, majd az elesztot. Meleg helyen 15 percet pihentetjuk. Mikor szepen felfutott az eleszto, hozzaadjuk a liszthez a soval es olivaolajjal egyetemben. Osszegyurjuk es par percig dagasztjuk, mig kozepesen rugalmas, nem ragados teszta nem lesz. Meg egy kis olajjal bekenjuk a tesztagombocot es nedves konyharuhaval letakarva, szobahomersekleten kb. 1 ora alatt duplajara kelesztjuk.

Ezutan enyhen lisztezett deszkan ismet osszegyurjuk, hogy a levego tavozzon belole. 4 egyenlo reszre vagjuk es cipokat formalunk belole. A cipokat letakarva tovabbi 15 percig pihentetjuk.

A cipokat egyesevel ovalis formara nyujtjuk (kb. 20 cm hosszu legyen es 12-13 cm szeles max.), a spenotos toltelek 1/4 reszet rasimitjuk. Fontos, hogy hagyjunk a szelen egy kb. 2 cm szeles csikot, amit aztan hosszanti iranyban rahajtunk a toltelekre. A ket veget osszecsippentjuk ujjunkkal es megcsavarjuk. Ha csonak formaja van, helyben vagyunk. En nem keszitettem kepet, de ha meg akarja nezni valaki, keressetek ra a google-n, hogy is nez ki a pide.

Elomelegitett sutoben, kiolajozott tepsiben, kozepesen eros langon sutjuk 15-20 percet. Ha aranybarna a teszta akkor kesz van. A sutobol kiveve azonnal megkenjuk olvasztott vajjal vagy oliva olajjal (en az utobbit hasznaltam), ez arra jo, hogy masnap is puha maradjon es ne szaradjon ki.

Tovabbi feherjebevitel celjabol tehetunk ra buggyantott tojast. Ehhez szemelyenkent 1 tojast forro ecetes vizbe utunk, 3 percig fozzuk es szurokanallal kiszedjuk majd a pidek kozepere helyezzuk. Az ecetes viz aranyai: 3 csesze viz, 1 evokanal ecet es 1 evokanal so.

Tuesday 25 May 2010

Fuszeres bab-burger

A recept forrasa itt talalhato

Hozzavalok:

- 1 kozepes sargarepa, kis kockakra vagva
- 1 evokanal olaj
- 1 fej voroshagyma, aprora vagva
- 1 gerezd fokhagyma, osszezuzva
- 1 teaskanal orolt romai komeny
- 1 teaskanal orolt koriander
- 1 teaskanal un. "fuszerkeverek" (lasd lejjebb)
- 1/2 teaskanal pirospaprika
- 1/2 teaskanal chilli por
- 1/2 400gr tolto tomegu vorosbab konzerv, lecsopogtetve es atoblitve
- 1/2 400gr tolto tomegu csicseriborso konzerv, szinten lecsopogtetve es atoblitve
- 1 evokanal fott csemegekukorica
- 1 evokanal liszt

Megjegyzes: a maradek babbol es csicseriborsobol lehet kulonfele babsalatat kesziteni. A "fuszerkeverek" az Angliaban nepszeru "mixed herbs" forditasa, ami altalaban 1-1 aranyban tartalmazza a kovetkezoket: bazsalikom, majoranna, oregano, rozmaring, kakukkfu, zsalya. Ennek hianyaban hasznalhatunk barmilyen szaritott zoldfuszert, izles szerint.

1. A repat vizben felkemenyre fozzuk.

2. 1 evokanal olajon 5 perc alatt megpiritjuk a hagymat es fokhagymat. Ha mar puha es elkezd barnulni, levesszuk a tuzrol.

3. Hozzaadjuk a fuszereket es a lisztet, egy percig egyutt piritjuk.

4. A babot es csicseriborsot villaval osszetorjuk. A hagymas keverekkel osszedolgozzuk, hozzaadjuk a repat es kukoricat. Burgonyatorovel kisse meg puresitjuk, de maradjanak benne darabok. Soval es borrsal izesitjuk.

5. A masszabol 4 pogacsat formazunk es egy keves olajon 6-8 perc alatt aranyszinure sutjuk.

Izletes bab-burger

A recept forrasa itt talalhato.

Hozzavalok (3-4 adag)

- 2 evokanal olaj plusz amennyi a suteshez kell
- 1 fej voroshagyma, finomra vagva
- 2 gerezd fokhagyma, osszezuzva
- 1 teaskanal romai komeny (aki nem kedveli a keleties izeket, "rendes" komenyt is hasznalhat)
- 2 evokanal finomra vagott petrezselyem vagy koriander zold (utobbi jol megy a romai komenyhez)
- 1 x 400gr tolto tomegu tetszoleges bab konzerv, leszurve es atoblitve
- 50 gr friss kenyermorzsa (lasd lejjebb)
- 1 bio tojas
- egy csipet chilli por (opcionalis)
- orolt feketebors, tengeri so izles szerint
- teljes kiorlesu liszt, osszetort natur kukoricapehely vagy szaraz zsemlemorzsa a panirozashoz

Friss kenyermorzsa: a kenyer hejat levagjuk, majd eles kessel vagy apritogeppel zsemlemorzsa-szerure vagdaljuk.

Elkeszites:

1. Olajon lefedve 4-5 perc alatt megdinszteljuk a hagymat es fokhagymat, majd hozzaadjuk a komenymagot (lehet egesz vagy orolt is) es tovabbi 3 percig piritjuk.

2. A tuzrol leveve hozzakeverjuk a babot es a petrezselymet. Burgonyatorovel vagy turmixgeppel kremszeruve alakitjuk. Hozzakeverjuk a tojast es a kenyermorzsat, alaposan osszedolgozzzuk. Chilliporral, soval es borssal izesitjuk.

3. Hamburger pogacsakat formazunk belole es tetszoleges panirozo-anyagba (lasd fent) forgatjuk.

4. Egy keves forro olajban mersekelten eros langon 6-8 perc alatt aranybarnara sutjuk a bab-burgereket, kozben felidoben megforditjuk oket.

5. Fogyasztasi javaslat: hamburger-szeruen buciban, salataval, ketchuppal, mustarral, csalamadeval, paradicsommal, uborkaval. Esetleg sult krumpli melle vagy fozelekre feltetnek.

Sunday 16 May 2010

Ricottaval toltott Portobello gomba

Volt egy kevés maradék ricottám egy másik receptből, így született ez az étel.

Hozzávalók:

- 2 Portobello gomba kalapja
- kb. fél doboz (kb. 150 gr) ricotta sajt
- 1-2 gerezd fokhagyma, osszezuzva
- 1/4 piros kaliforniai paprika, aprora kockazva
- 1 evőkanál zoldfuszer-keverek (1-1 aranyban bazsalikom, kakukkfu, rozmaring, majoranna, oregano, zsalya)
- egy kevés extra szűz olívaolaj
- csipet tengeri só

1. A ricottat osszetorjuk villaval. Osszekeverjuk a fokhagymaval, paprikaval, soval, fuszerekkel.

2. A gombakalapokat kivul-belul bekenjuk olivaolajjal. Elfelezzuk a sajtos kevereket es megtoltjuk a gombafejeket.

3. Elomelegitett sutoben, nagy langon kb. 20-25 perc alatt megsutjuk.

Friday 14 May 2010

Meleg édesburgonya saláta fetával (laktovegetáriánus)

Ez az egyik kedvenc ételem és eddig bárki kóstolta, mindenkinek nagyon ízlett. Egy recept magazinban találtam kb. 2 éve, a címére már sajnos nem emlékszem.



Hozzávalók 2-3 személyre:

- 2-3 nagyobb édesburgonya
- 100-200 gr feta sajt (ízlés szerint)
- 1 egész fej fokhagyma
- 1-2 fej vöröshagyma
- tengeri só, ízlés szerint
- 1 evőkanál tetszőleges szárított zöldfűszer (bazsalikom vagy kakukkfű jól illik hozzá)
- egy kevés extra szűz olívaolaj (kb. 50ml)

1. A burgonyákat meghámozzuk, kb. 1 cm vastag karikákra majd a szeleteket negyed körcikkelyekre vágjuk. A hagymát hasonló méretű, nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket meghámozzuk. A feta sajtot is kb. 2x2 cm-s kockákra vágjuk.

2. Egy mély tálban összekeverjuk az olívaolajat a sóval es fűszer(ek)kel. Az összes többi hozzávalót beleforgatjuk, a sajtot kivéve, mert az összetörne.

3. Egy alufóliával kibélelt tepsibe öntjük a saláta keveréket és egyenletesen elosztjuk rajta a sajtot.

4. Előmelegített sütőben, közepesen erős lángon kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a sajt és az édesburgonya aranybarnák lesznek.


Bemutatkozás

Van itt minden.