Az eredeti recept innen: Binnur's Turkish Cookbook (de kicsit megváltoztatva)
Hozzávalók 15 közepes darabhoz (Binnur hanim szerint 22 darab lesz belőle, nekem sehogy sem jött ki tizenötnél több):
- 2 csésze finomliszt (a csésze mérete 250 ml)
- 140 g vaj
- 60 ml olívaolaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsíros joghurt (görög/török joghurt, ha van)
- 1 teáskanál sütőpor (az eredeti recept egy evőkanálnyit ír, de az szerintem elírás)
- 1/2 teáskanál só
Töltelék:
- 3/4 csésze morzsolt feta sajt (én ezt nem mértem ki, egy 20 dekás tömböt használtam és maradt belőle egy kevés. Kb. 15-16 dkg elég lenne)
- egy csokor kapor (eredeti recept szerint petrezselyem, nekem kapor volt itthon)
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- fekete hagymamag (vagy más mag ízlés szerint)
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kissé ragadni fog, de türelem, jó lesz az. Ha végképp ragad, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
3. A fetát morzsoljuk össze a finomra vágott kaporral/petrezselyemmel.
4. A tésztából vegyünk sárgabaracknyi darabokat, formázzunk golyót, lapítsuk ki a tenyerünkkel nagyjából tenyérnyi kör alakúra. A töltelékből tegyünk a közepére egy púpozott teáskanálnyit majd hajtsuk össze. A széleit tapasszuk össze. Ha ügyesen csináltuk, egy félkör alakot kapunk. Nem baj, ha nem túl szabályos, majd sülés közben formásabbá válik.
6. Kb. fél órát süssük vagy amég kicsit sötét aranyszínű nem lesz.
No comments:
Post a Comment