Sunday 13 March 2011

Vajkaramellás banánkenyér



Az eredeti recept itt található: Shutterbean

Ezt kicsit megváltoztattam, lecseréltem a finomlisztet teljes kiőrlésűre meg ilyesmi.

Hozzávalók 6 adaghoz:

1 csésze = 250 ml (brit szabvány)


- 3 nagy érett banán (a kissé már fekete és szottyadt bánón teljesen megfelel)
- 3/4 csésze barna nádcukor
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 2 tojás
- 1/2 csésze étolaj (picit legyen kevesebb, mint a teljes 1/2 csésze)
- 2 evőkanál vaj plusz még egy a tepsi kizsírozásához



1. Előveszünk egy normál méretű gyümölcskenyér formát. Jó vastagon kivajazzuk, főleg az alját. A sütőt előmelegítjük 190 C fokra.

2. A tepsit megfordítjuk, a banánokat a hátára helyezzük. Levágjuk a lelógó részeket, félretesszük. A hosszú részeket hosszában félbevágjuk, meghámozzuk, félretesszük.



3. 1/4 csésze cukrot felteszünk melegedni 2 evőkanál vízzel egy nem túl kicsi lábasba. Nem kell kevergetni, csak hagyjuk, hogy fortyogjon. Ha már szép aranyszínű és karamell illata van, levesszük a tűzről és a 2 evőkanál vajat jól elkeverjük benne. Beletesszük a fél banánszeleteket és keverés nélkül hagyjuk kb. 1 percig főni, alacsony fokozaton.




4. A karamellás banánokat egyesével elhelyezzük a tepsiben, hogy egyenletes távolságra legyenek egymástól. A cél az lenne, hogy nagyjából fedjék be a tepsi fenekét. Ha netán túl kicsit a banánok, lehet négyet is használni. A maradék karamellt is öntsük rá a banánokra.



5. A levágott banánvégeket is meghámozzuk és egy keverőtálban összetörjük. Kb. 1 csészényi mennyiség legyen. Ha túl kevés a levágott vég, bonstunk fel még egyet. Keverjük bele a maradék cukrot. Verjük fel villával a tojásokat és keverjük hozzá.




6. Egy másik keverőtálban szitáljuk össze a lisztet, sütőport, sót és fahéjat. Gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojásos masszát és az olajat, jól dolgozzuk össze. Öntsük bele a tepsibe és süssük 50-55 percig (tűpróbáig).



7. Ki kellene hűteni, mielőtt kifordítjuk a formából. Én ezt nem figyeltem a receptben és a banánok az aljába ragadtak. Ki tudtam őket szedni és elhelyezgetni a süti tetején, de nem lett túl szép. Viszont olyan finom lett, hogy a fényképezést éppen csak túlélte. :)




2 comments:

  1. Bögre - méret?
    2 dl-s megfelel?
    Megsütöm, ha lesz itthon banán, biztosan ízleni fog kis családomnak.

    ReplyDelete
  2. Elnézést, csak most láttam a kérdést.. 2.5 dl-s a bögreméret, beleírom a receptbe! Remélem, még nem késő :)

    ReplyDelete