Thursday 24 March 2011

R. R. M., a nehézfiú

Rostos Reggeli Muffin vagyok, nehézsúlyú angol bajnok a reggeli sportágban. Versenysúlyom 110 gramm, a legutóbbi éhségtávoltartó versenyen országos rekordot döntöttem több, mint 4 órás eredményemmel. Néhány rosszmájú sportolótárs, név szerint a francia Vajas Croissant és a skót Zab Kása doppinggal gyanúsítottak: verseny előtti tejeskávé-fogyasztással vádoltak. Ezt azonban a független szakértői vélemény gyorsan megcáfolta, megerősítést nyert, hogy győzelmemet jelentős rost és lassan felszívódó szénhidráttartalmamnak köszönhetem.
A jó hír, hogy bárhol a világon vállalom a megmérettetést! Ha szeretné, hogy az Ön reggelizőasztalán is megjelenjek, kérem, kövesse az alábbi útmutatót. Ajánlom magamat - jó étvágyat!


Reggeli muffin (a Waitrose-ról honosítva) minden földi jóval


Hozzávalók 12 NAGY darabhoz

- 300 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g zabpehely
- 3 púpozott teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál "vegyes fűszer" (magyarázat lent)
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 100 g mazsola
- 100 g aszalt sárgabarack, apróra vágva
- 50 g pekándió vagy más dióféle, durvára vágva
- 50 g barna nádcukor
- 100 ml napraforgó-olaj
- 150 ml natúr joghurt
- 150 ml tej
- 1 közepes tojás, felverve
- 2 közepes banán, villával összetörve
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 kisebb alma, lereszelve
- 1 közepes répa (kb. 100 g), lereszelve (nagylyukú reszelőn)

A díszítéshez:

- zabpehely, napraforgó és/vagy tökmag

Elkészítés:

- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra vagy gáz 5-re. Egy 12 darabos muffintepsit kiolajozunk vagy kibéleljük papírkapszlikkal. Én a szilikonra esküszöm, abba süti még nem ragadt bele.

- Az első kilenc hozzávalót összekeverjük (a szárazakat) egy nagy tálban, majd félretesszük. Egy másik tálban (én most kancsót használtam) összekeverjük a folyékony hozzávalókat. A folyékonyakat beleöntjük a szárazakba és jól összekeverjük. Belekanalazzuk az így kapott masszát a muffinformába.





- Megszórjuk a zabpehellyel és magvakkal (nálam most a magok lemaradtak), 20 percet sütjük ill. tűpróbáig. Nálam ez majdnem egy óra sütés volt, pedig légkeveréses sütőm van!


5 percet állni hagyjuk, majd rácson kihűtjük. Elvileg fel lehetne kelni korán és összedobni a muffint, mire a család többi tagja felébred, de nekem nincs kiért felkelni sajnos :( A magam részére pedig inkább megszavazom a plusz egy óra alvást. :)

VEGYES FŰSZER: ez egy brit dolog, legalábbis máshol, máskor nem hallottam még róla. Mixed spice néven fut, nem összekeverendő a mixed herbs-szel, ami vegyes szárított zöldfűszer. Míg előbbit édességek készítésénél használják leginkább, utóbbi sós ételekbe való. Összetétele változó lehet. Gyakori összetevői: fahéj, szerecsendió, jamaikai szegfűbors, előfordulhat benne még gyömbér, koriander, szegfűbors, köménymag, cayenne bors. Ha valaki járatos az észak-amerikai sütik világában, a pumpkin pie fűszerkeverék hasonlít hozzá. Ha nincs semmi ilyesmi kéznél, akkor a fahéj is megteszi, vagy esetleg egy fahéj-szegfűbors-szerecsendió-gyömbér kombó.

No comments:

Post a Comment