Thursday, 4 August 2011

Egyszerű török vöröslencse-leves (vegán)


Régóta nem írtam a blogra, ennek több oka is volt, főképp az időhiány. Pedig lett volna több dolog is, amit érdemes megosztani. A mai bejegyzés tárgya a sokak által ismert és szeretett török lencseleves, amelynek sok verziója létezik. Én Binnur receptjét követtem, ez kb. a negyedik alkalom - sosem okozott még csalódást és nagyon egyszerű elkészíteni. Csak növényi hozzávalókból készül, rostban és fehérjében gazdag, zsírszegény és finom. A vöröslencse pedig az egyik legkönnyebben emészthető lencse, ez külön pozitívum!

Hozzávalók (4 adag)

- 1 csésze (250 ml) vöröslencse megmosva, szűrőben lecsepegtetve
- 1 nagy fej hagyma finomra vágva
- 1 közepes sárgarépa kockára vágva
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika-krém (én az Édes Annát használnám, ami Erős Pista csak nem csíp. Esetleg jó lehet a Piros Arany is, de az csak módjával a só miatt)
- 1 vega leveskocka (olyan, ami ízfokozót nem tartalmaz, pl. dm-es Alnatura, Anthony Worall Thompson's Organic, Kallo Organic stb.) - ez opcionális
- 3-4 csésze víz

A tálaláshoz:

- citrom cikkek, extra szűz olívaolaj, chilli por, szárított menta


1. A leves összes hozzávalóját feltesszük főzni. Forrás után kis lángon addig főzzük, amég a lencse szétesik és a répa megpuhul. Botmixerrel szétcsapjuk, hogy krémszerű legyen, nem kell azért teljesen homogénre.

2. Tálkákba merjük és olívaolajjal, chillivel, mentával tálaljuk. A citrom cikkekből pedig mindenki magának a levesbe facsarhatja a levet.


Az eredeti recept itt található: Binnur's Turkish Cookbook

No comments:

Post a Comment