Saturday 13 August 2011

Édesburgonya-sült paprika krémleves (vegán)



Errefelé (Észak-Anglia) igen hűvös, őszi az időjárás mostanában. Néhány édesburgonya és egy piros kaliforniai paprika figyelt a hűtőben. Gondoltam, jó lenne levesnek. Kerestem is valami szimpatikus receptet, nagyon jól sikerült és nagyon egyszerűen megvolt.

4 adaghoz:

- 500 g édesburgonya
- 2 fej hagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 500 ml zöldségleves (kockából jó, de ízfokozó menteset használjunk)
- 1 teáskanál egész római kömény (cumin)
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- tengeri só, őrölt bors ízlés szerint
- a tálaláshoz egy kis kókusztej (opcionális)

1. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.



2. A zöldségeket hasonló méretűre vágjuk (pár centis darabokra), beletesszük egy mélyebb tűzálló tálba, ráöntjük az olajat, megszórjuk a római köménnyel és jól összekeverjük. Fedő nélkül 45 percet sütjük, közben egyszer átkeverjük.

3. Fél liter vizet felforralunk vízforralóban és egy kb. 1-1.5 literes mélyebb lábasba öntjük, feloldjuk benne a leveskockát. Ha kész levest használunk, azt csak simán megmelegítjük.

4. Beleöntjük a sült zöldséget a forró levesbe és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, még egy kis vizet vagy kókusztejet adunk hozzá.




5. Ízlés szerint ízesítjük sóval-borssal. Egy kis kókusztej nagyon jól megy hozzá, selymessé teszi a levest.

A recept innen származik: BBC Good Food

Sunday 7 August 2011

Házi coleslaw saláta (laktovegetáriánus)

A coleslaw a britek egyik nagy kedvence, én is szeretem, de a bolti ill. éttermi változat igen csak zsíros, mivel általában tömény majonézzel készül. Rengeteg változata van, én a hagyományos fehérkáposzta-répa-hagyma kombót szeretem a legjobban. Ezt készítettem most el, holnap jön fotó is. A mennyiségeket nem kell pontosan követni, kb. négy főre elegendő az alábbi mennyiség:

- egy közepes fej fehérkáposztának a negyede, legyalulva
- 1 nagyobb répa, lereszelve
- 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
- 3-4 evőkanál majonéz (lehetőleg csökkentett zsírtartalmú)
- kb. 300 g natúr joghurt
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál méz
- só ízlés szerint

A zöldségeket összekeverjük. A többi hozzávalót egy másik tálban szintén összekeverjük, majd a zöldségekre öntjük és jól összevegyítjük. Frissen is finom, de ha hagyjuk kicsit összeérni, még jobb.

Sajtos morzsában sült póréhagymás brokkoli (laktovegetáriánus)


Íme a mai ebéd: brokkolirózsák és póréhagyma-karikák aranybarnára sütött sajtos, mogyorós morzsapaplan alatt. Finom, laktató és egészséges.

Hozzávalók 3-4 adaghoz

- egy kisebb fej brokkoli (300 g)
- egy közepes póréhagyma (200-300 g)
- 100 mj tejszín/szójatejszín vagy kókusztej
- 400 ml zöldségleves
- 2 evőkanál magvas mustár
- 100 g zsemlemorzsa
- 100 g reszelt füstölt sajt vagy morzsolható juhsajt (a lényeg, hogy erőteljes ízű, reszelhető vagy morzsolható sajt legyen)
- 30 g mogyoró
- 2 evőkanál petrezselyem

1. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.

2. A brokkolit rózsáira szedjük, a pórét kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Beletesszük egy lábasba, leöntjük a tejszínnel, zöldséglevessel és mustárral és kb. 10 percet együtt főzzük.

3. A lábas tartalmát átöntjük egy tűzálló kerámia tálba vagy tepsibe.

4. A petrezselymet felaprítjuk, a mogyorót durvára vágjuk, összekeverjük a reszelt/morzsolt sajttal és a zsemlemorzsával. A szószos zöldségekre szórjuk, hogy egyenletesen befedje.

5. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Én coleslaw salátát készítettem hozzá de magában is nagyon finom.

Thursday 4 August 2011

Egyszerű török vöröslencse-leves (vegán)


Régóta nem írtam a blogra, ennek több oka is volt, főképp az időhiány. Pedig lett volna több dolog is, amit érdemes megosztani. A mai bejegyzés tárgya a sokak által ismert és szeretett török lencseleves, amelynek sok verziója létezik. Én Binnur receptjét követtem, ez kb. a negyedik alkalom - sosem okozott még csalódást és nagyon egyszerű elkészíteni. Csak növényi hozzávalókból készül, rostban és fehérjében gazdag, zsírszegény és finom. A vöröslencse pedig az egyik legkönnyebben emészthető lencse, ez külön pozitívum!

Hozzávalók (4 adag)

- 1 csésze (250 ml) vöröslencse megmosva, szűrőben lecsepegtetve
- 1 nagy fej hagyma finomra vágva
- 1 közepes sárgarépa kockára vágva
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika-krém (én az Édes Annát használnám, ami Erős Pista csak nem csíp. Esetleg jó lehet a Piros Arany is, de az csak módjával a só miatt)
- 1 vega leveskocka (olyan, ami ízfokozót nem tartalmaz, pl. dm-es Alnatura, Anthony Worall Thompson's Organic, Kallo Organic stb.) - ez opcionális
- 3-4 csésze víz

A tálaláshoz:

- citrom cikkek, extra szűz olívaolaj, chilli por, szárított menta


1. A leves összes hozzávalóját feltesszük főzni. Forrás után kis lángon addig főzzük, amég a lencse szétesik és a répa megpuhul. Botmixerrel szétcsapjuk, hogy krémszerű legyen, nem kell azért teljesen homogénre.

2. Tálkákba merjük és olívaolajjal, chillivel, mentával tálaljuk. A citrom cikkekből pedig mindenki magának a levesbe facsarhatja a levet.


Az eredeti recept itt található: Binnur's Turkish Cookbook