Tuesday 10 August 2010

Nagyon diótorta



Anyukám születésnapjára sütöttem ezt a tortát tavaly, nagyon jól sikerült. Egy 24 cm átmérőjű tortaformában sült.

- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g dió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 200 g demerara cukor (vagy valamilyen barnacukor, ide bátran lehet sötétbarnát használni)
- 4 közepes bio tojás
- 1 csésze félzsíros tej
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 4 evőkanál rum
- csipetnyi só

1. A diót 150 C-on/Gáz 6-os fokozaton 15 percig pirítjuk.
2. A tojássárgákat elválasztjuk a fehérjéktől. A sárgákat a cukorral habosra keverük, hozzáadjuk a rumot és a vajat, jól összedolgozzuk.
3. A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a tojássárgájás keverékhez adagoljuk.
4. Ha a dió megpirult, durvára aprítjuk és a tésztához keverjük.
5. A sót a tojásfehérkékhez keverjük majd felverjük őket habverővel.
6. A tojáshabot óvatosan a tésztához keverjük.
7. A tortaformát kiolajozzuk és megszórjuk liszttel. Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben 150C/Gáz 6-on 3ö percet sütjük.
8. 30 perc múlva tűpróbával ellenőrizzük és addig sütjük, ameddig a tűre már nem ragad a tészta.

Krém:

- 300 g vaj
- 1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
- 400 g darált dió
- 250 g porcukor
- 2 evőkanál rum
- 400 ml félzsíros tej

1. A pudingot a zacskón levő utasításokat követve megfőzzük, de cukor nélkül és csak 4 dl tejjel a szokásos 5 dl helyett. Félretesszük, langyosra hűtjük (közben néha átkeverjük).
2. A vajat, diót, cukrot és rumot habosra keverjük.
3. Ha a puding már majdnem hideg (de még nem szilárdult meg teljesen), alaposan összekeverjük a vajas krémmel.
4. A kész krémmel megtöltjük a tortát és tálalásig hűtőben tartjuk. A krém sokkal puhább és könnyebben olvad, mintha margarinnal készült volna, ezért fontos, hogy tényleg ne álljon sokat szobahőmérsékleten.
5. Darált dióval, grillázzsal, csokiforgáccsal díszíthetjük.

No comments:

Post a Comment