Monday 16 August 2010

Rumos-mazsolás fagyi



Ilyet még nem ettem azelőtt, a rumos fagyik közül leragadtam a rumos szilvánál és rumos diónál. De valaki ilyet kért tőlem, így vaktában (azért recept alapján) elkészítettem. Megkérdeztem az illetőt, hogy ilyennek kell lennie, amilyen lett? A válasz igen volt, így közzéteszem.

Az eredeti recept innen származik: World of Ice Cream
A hozzávalók arányát egy kicsit módosítottam, mert tejszínem nem csészényi adagokban volt itthon és nem akartam pocsékolni. Az eredeti recept 2-2 csésze (azaz 2 x 480 ml) tejszínt és teljes tejet ír, én 2 x 285 ml tejszínt és 390 ml tejet használtam).

Hozzávalók (kb. 1,1 liter, a Kenwood IM200 tele lett)

- 2 nagy evőkanál mazsola (lehetőleg mag nélküli)
- 1/4 csésze rum
- 2 x 285 ml tejszín
- 390 ml teljes tej
- 1 rúd vanília (vagy az eredeti recept szerint 1 teáskanál vanília esszencia)
- 2/3 csésze (muscovado) barnacukor (olyan kell, ami jó ragadós és sötét, "szorosan" van a zacskóban
- 8 tojássárgája

1. A mazsolát alaposan megmossuk, beáztatjuk a rumba.

2. A tejet, tejszínt, vanília rudat és a kikapart vaníliabelsőt közepes lángon majdnem forrásig hevítjük. Félretesszük hűlni.

3. A tojássárgákat a cukorral halványsárgára keverjük.

4. A még meleg, de már nem forró tejjel apránként felöntjük a tojásos keveréket és alaposan összekeverjük. Egyszerre nem szabad túl sok tejet hozzáadni, különben megfő a tojás.

5. A tojásos tejet visszaöntjük a lábasba és alacsony fokozaton, folyamatosan keverve kb. 3 percen át főzzük. Akkor jó, ha kissé besűrűsödik és vékonyan bevonja a kanalat vagy habverőt.

6. A mazsolát leszűrjük, a rumot félretesszük. A mazsolát felaprítjuk és a rummal együtt a fagylalt alaphoz keverjük.

7. Hideg vízben vagy jégfürdőben minél gyorsabban lehűtjük majd a fagylalt géppel kb. 25-30 perc alatt kikeverjük. További néhány óra fagyasztás kell neki mélyhűtőben.

Megjegyzés: mivel számomra ez egy új íz, nem tudom a bolti változathoz hasonlítani. Ez egy nagyon krémes, lágy és gazdag fagyi. A rum, mazsola, barna cukor és vanília remekül harmonizál egymással és egyik sem uralkodó benne. A puncs fagylalthoz egyáltalán nem hasonlít.

Wednesday 11 August 2010

Epres joghurtfagyi



A fagyigéppel való kettes számú kísérlet. Nem tudom eldönteni, ez volt-e a jobb vagy a már közölt karamellás-mogyorós, de annyi bizonyos, hogy már megérte a gépet megvenni.

- 500 ml görög joghurt vagy más zsíros joghurt
- 300 gr eper
- 70 gr nádcukor
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál rózsavíz
- 1 evőkanál vanília esszencia vagy 1 tasak igazi vaníliás cukor

Az epret botmixerrel pürésítettem, összekevertem kézi habverővel a többi hozzávalóval. Beleöntöttem a fagyigépbe és 30 percen át kevertettem. Utána be a fagyasztóba pár órára, hogy kellőképpen megfagyjon.

Tipp: ha ügyesek vagyunk, járó fagyigépbe kell beleönteni a tetőn lévő nyíláson keresztül, de legalábbis először beletesszük a gépbe a keverőlapátot, beleöntjük a fagyit és azonnal rátesszük a tetőt is beindítjuk. A joghurt azonnal ráfagy a gép tartályára belül és a lapát nem tud benne elindulni, mert a fagyos réteg akadályozza a mozgását. Ez csak azokra a gépekre vonatkozik, melyeknek előre lehűtendő tartálya van. Ezzel az adaggal az 1.1 literes tartály majdnem csordultig tele lett. Ha több eperrel készítjük, csökkenteni kell a joghurtot, különben kifolyik a gépből.

Tuesday 10 August 2010

Banános-nutellás muffin


Az eredeti recept itt található: delicious days



- 2 közepes bio tojás
- 125 g vaj
- 100 g nádcukor
- 2 nagy érett banán
- 100 g Nutella
- 100 ml félzsíros tej
- 250 gr teljes kiőrlésű liszt (finomliszttel is működik a recept)
- 1 teáskanál szódabikarbóna

A díszítéshez: 150 gr tejcsoki és cukorgyöngyök, ha van türelmünk díszíteni

1. Egy tálban az egész tojásokat felverjük kézi habverővel, hozzákeverjük a vajat és a cukrot. Hozzáadjuk a nutellát. A banánokat villával összetörjük és szintén hozzákeverjük.

2. Egy másik tálban a szódabikarbónát összekeverjük a tejjel.

3. A tojásos keverékhez felváltva hozzáadjuk 1-2 kanalanként a lisztet és a tejet.

4. A sütőt 180 C/gáz 6-os fokozatra előmelegítjük. A tésztát egy 12 adagos muffin formába kanalazzuk. Ha nem szilikon formát használunk, ki kell olajozni előtte.

5. Kb. 25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha még ragad, még további 5-10 percet sütjük.

6. Ha kész, gőzben olvasztott csokival és cukorgyöngyökkel díszítjük.

A fényképért köszönet Edinának és a gépének :)

Nagyon diótorta



Anyukám születésnapjára sütöttem ezt a tortát tavaly, nagyon jól sikerült. Egy 24 cm átmérőjű tortaformában sült.

- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g dió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 200 g demerara cukor (vagy valamilyen barnacukor, ide bátran lehet sötétbarnát használni)
- 4 közepes bio tojás
- 1 csésze félzsíros tej
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 4 evőkanál rum
- csipetnyi só

1. A diót 150 C-on/Gáz 6-os fokozaton 15 percig pirítjuk.
2. A tojássárgákat elválasztjuk a fehérjéktől. A sárgákat a cukorral habosra keverük, hozzáadjuk a rumot és a vajat, jól összedolgozzuk.
3. A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a tojássárgájás keverékhez adagoljuk.
4. Ha a dió megpirult, durvára aprítjuk és a tésztához keverjük.
5. A sót a tojásfehérkékhez keverjük majd felverjük őket habverővel.
6. A tojáshabot óvatosan a tésztához keverjük.
7. A tortaformát kiolajozzuk és megszórjuk liszttel. Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben 150C/Gáz 6-on 3ö percet sütjük.
8. 30 perc múlva tűpróbával ellenőrizzük és addig sütjük, ameddig a tűre már nem ragad a tészta.

Krém:

- 300 g vaj
- 1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
- 400 g darált dió
- 250 g porcukor
- 2 evőkanál rum
- 400 ml félzsíros tej

1. A pudingot a zacskón levő utasításokat követve megfőzzük, de cukor nélkül és csak 4 dl tejjel a szokásos 5 dl helyett. Félretesszük, langyosra hűtjük (közben néha átkeverjük).
2. A vajat, diót, cukrot és rumot habosra keverjük.
3. Ha a puding már majdnem hideg (de még nem szilárdult meg teljesen), alaposan összekeverjük a vajas krémmel.
4. A kész krémmel megtöltjük a tortát és tálalásig hűtőben tartjuk. A krém sokkal puhább és könnyebben olvad, mintha margarinnal készült volna, ezért fontos, hogy tényleg ne álljon sokat szobahőmérsékleten.
5. Darált dióval, grillázzsal, csokiforgáccsal díszíthetjük.

Sunday 8 August 2010

Gyors sajtos pogacsa




Ezt a pogi receptet a neten talaltam es csak szuperlativuszokban tudok beszelni rola. Sajnos nem emlekszem az eredeti forrasra, mert leirtam a receptkonyvembe anno, most meg mar nem talalom a weboldalt. Frissen nagyon, de nagyon finom. Masnaposan sem rossz, de erdemes az osszeset frissen befalni :)



- 1x2dl-s tejfolt 1 teaskanal cukorral megmelegitunk, bele 5 dkg eleszto (en egy zacsko (7gr azt hiszem) szaritottat szoktam hasznalni)
- ameg felfut, fel kg finomlisztet osszemorzsolunk 25 dkg vajjal, 1 tk soval, 25 dkg reszelt sajttal (trappista vagy cheddar, esetleg valami fustolt), feszket csinalunk benne
- belegyurunk 1 tojas sargajat, 25 dkg turot es az elesztos tejfolt
- jol kidolgozzuk, kisujjnyi vastagra nyujtjuk, szaggatjuk (kicsire)
- a tojasfeherjevel megkenjuk, izles szerint diszitjuk (reszelt sajt a nyero, de jo a komenymag, szezammag, fekete (kalonji) hagymamag)
- elomelegitett sutoben kb. 200 fokon kb. fel orat sutjuk



Nem szamoltam, hany darab lesz, de egy 6-7 fos tarsasagnak sorkorcsolyanak eleg szokott lenni. Nagy elonye, hogy nem kell sem keleszteni, sem pihentetni, sem hajtogatni. Csak osszegyurjuk, kiszaggatjuk, es mar mehet is a sutobe. Tovabba maradek tojasfeherje sem keletkezik utana :)

Majdnem Snickers jégkrém

Vettem nemrég egy fagyigépet, mert azt olvastam két gasztroblogon is (Fűszeres Eszter és Chili és Vanília), hogy az egy hasznos kütyü. Mivel még nincs éppen elég cuccom és már így is csak kb. négy tetőig rakott autó tudott csak átköltöztetni a régi albérletemből az újba, gondoltam, egy fagyigép már úgysem ront sokat a helyzeten.

Egy Kenwood IM200-at szereztem olcsón ebayen. Nem tudtam könnyen eldönteni, milyen fagyit készítsek vele először, a bőség zavarával küszködtem. Átnéztem David Lebovitz blogját, Jamie Oliver és Gordon Ramsay oldalait, és sikerült is sok jó ötletet szerezni. Tegnap az epres fagyasztott joghurt mellett döntöttem, azonban az éjjel bevillant, hogy inkább 'snickerses' fagyit készítek. Ez mogyoróvajas-karamellás fagyi akart volna lenni, csokidarabokkal. Az epres joghurt meg még vár egy napot. Szétnéztem, mi van itthon, és végül így állt össze a fagylalt:

- 500 ml bio teljes tej
- 285 ml 'sovány' tejszín (ezt Angliában single creamnak hívják, aki tudja, mi a magyar megfelelője, szóljon.. itt a double cream a tejszín, ez annál soványabb, de így is jó sűrű és zsíros. Otthon simán tejszínt használnék helyette.)
- 6 közepes bio tojás sárgája
- 1 csésze barna cukor
- 1 vaníliarúd
- 2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
- 1 csipet só
- 2 nagy evőkanál mogyoróvaj (ha lehet, legyenek benne mogyoródarabkák)
- 1 tábla (100 gr) étcsokoládé (én 70%-os Green and Black's bio étcsokit használtam)

1. A tejet a tejszínnel összekevertem, beletettem a kikapart vanília belsőt és a vaníliarudat. Kevergetve felforraltam, majd félretettem.

2. A cukorból karamellt főztem. Felöntöttem a vaníliás tejjel és addig kevergettem, amég nagyjából feloldódott benne a cukor. A karamell hirtelen csomóba áll össze a tejben, de feloldódik, csak idő kérdése.

3. Félretettem a karamellás tejet kissé lehűlni.

4. A tojások sárgáját a keményítővel simára kevertem. Lassan összekevertem a tejjel (kézi habverővel), és a mogyoróvajat is hozzáadtam.

5. Addig főztem folyamatosan kevergetve, ameddig a habverőn elkeztett lerakódni a massza.

6. Lehűtöttem szobahőmérsékletűre, majd hűtőben egészen hidegre.

7. A csokit apróra vágtam és belekevertem. Fagyigépbe öntöttem és 30 percen át fagyasztottam.

8. Fél óra után kikapcsoltam a gépet és beraktam a fagyasztóba, hogy egészen megfagyjon.

Következtetés: szerintem túl édes. Legközelebb fél vagy háromnegyed csésze cukorból készítem a karamellt. Ezen kívül nehezen fagy meg, egy órája van a fagyasztóban és még mindig nem fényképezhető az állaga... talán mogyoróvaj helyett darált földimogyorót teszek bele következő alkalommal és fele-fele arányban használom a tejet és a tejszínt. Ezzel együtt nagyon finom, ha nem én készítettem volna, überbrutális jelzővel illetném!

Friday 6 August 2010

Mogyoróvajas cookie







Kerülgettem a szekrényben egy üveg bio mogyoróvajat már egy ideje, ugyanakkor süti-ehetnékem lett. Ez egy népszerű amerikai süti, sós és édes egyszerre.

A recept a "The cookie and biscuit bible" c. könyvből származik.

24 db

- 115 g / 0.5 csésze szobahőmérsékletű van, felkockázva
- 125 g / 1.5 csésze puha világosbarna cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 225 g / 1 csésze darabkás mogyoróvaj
- 115 g - 1 csésze finomliszt
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só (én ezt nem tettem bele, mert a mogyoróvaj már alapból sós egy kicsit)

Na es itt valtanek at angol billentyuzetre mert soha nem vegzek ezzel a posttal, ha az ekezeteket keresgelem.

1. Botmixerrel a vajat habosra keverjuk a cukorral.

2. Egy masik edenyben osszekeverjuk a felvert tojast a vaniliaval es lassan osszedolgozzuk a cukros vajjal.

3. Belekeverjuk a mogyorovajat es jol osszedolgozzuk. A lisztet osszeszitaljuk a szodabikarbonaval es a soval, ha teszunk bele. Osszekeverjuk a vajas masszaval. Kozepesen lagy tesztanak kell lennie.

4. Minimum fel orat pihentetjuk hutoszekrenyben.

5. A sutot 180 C-ra vagy gazsuto 4-es fokozatra elomelegitjuk.

6. Pupozott teaskanallal kiszaggatjuk a tesztat, golyova gyurjuk es villaval szetlapitjuk a sutolemezen korong alakura. Ehhez lenyomjuk villaval egyszer, felig laposra. Majd erre merolegesen teljesen laposra nyomjuk (azert maradjon kisse vaskos mert sutes kozben kilapul ugyis). Akkor dolgoztunk jol, ha a vegen egy csinos kis racs van a tetejen. A kesz korong kb. 5 cm atmeroju legyen. Hagyjunk helyet kozottuk boven mert szetterulnek sutes kozben.

7. Kb. 15 percet kell sutni. Ha mar enyhen barnas es megszilardult, akkor jo.

8. Racson kihutjuk.

Megjegyzés: a képeken sajnos csak az első próbálkozás eredménye látható, az én sütijeim összenőttek. Tehát ez történik, ha túl kevés közöttük a hely.