Monday 3 January 2011

Fahéjas-nutellás korongok

Egyike a karácsonyra sütött aprósütiknek, a recept innen származik: Marions Kochbuch

Hozzávalók:

- 250 g vaj
- 130 g cukor
- 2 bio tojás
- 400 g finomliszt
- csipet só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- kristálycukor (barna is lehet) és fahéj
- Nutella vagy más hasonló, kenhető csokis krém (egy kis üveg bőven elég)

Minden hozzávalót szobahőmérsékletű legyen.

A cukrot a vajjal és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet, fahéjat és sót hozzáadjuk, összedolgozzuk. Elég puha és ragacsos tészta lesz belőle.

Egy kiskanál segítségével és a kezünk összeragacsozása árán kis golyókat (diónyinál kicsit kisebb) formázunk belőle, fahéjas cukorba nyomjuk a tetejüket egyesével és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Bőven ki kell hagyni közüttük helyet, mert majd szét kell őket lapítani. Ha minden tepsi megtelt, ami csak a házban található, egy egyenes talpú üvegpohárral koronggá lapítjuk a golyókat. Mivel a golyók még cukorral beszórva is a pohárhoz fognak ragadni, mérgelődés helyett megosztanám a kitapasztalt, működő technikát: lenyomjuk a poharat a golyóbisra, majd egyetlen határozott mozdulattal jobb felé (tehát az óramutató járásával megegyező irányban) csavarunk egyet a poháron, kissé felfelé emelve befejezzük a mozdulatot. Ilyenkor a legtöbb esetben egy szép, szabályos kis korong a végeredmény, ami magától elválik a pohártól, de néha kézzel kell sajnos lepiszkálni róla és ekkor nem egészen kör alakú, de sebaj. Ha az eredeti receptben leírtakat követjük, sokkal nehezebb dolgunk lesz (bevajazni a pohár talpát, cukorba mártani és úgy lapítani. Na most minden egyes korong előtt újra be kéne vajazni és cukrozni, de ekkor a vajas cukor illetve cukros vaj már mindenhova ragad, ami nem csak pocsékolás, de az egész technikát hatástalanná teszi.).

Azt elfelejtettem mondani, hogy ne legyen túl vékony, olyan 3 mm megfelelő lesz.

A sütőt 170 C fokra előmelegítjük és ha már jó meleg, a korongokat a középső rácson 12-15 perc alatt készre sütjük. Ne legyenek sötétek, de már ne is legyen túl puha. Ha nem egészen kemények, nem baj, ha kihűl megkeményedik.

Egyenes felületen kell a sütit kihűteni, különben eldeformálódik. Ha kihűltek, a fele korongokra kiskanállal egy kevés nutellát kenünk (ízlés szerint, de ne legyen túl sok, mert kifolyik később), majd a másik fele korongokkal befedjük és összenyomjuk. Teszteltem, fémdobozban tartva 3 hetesen is finom és nem száradt ki. Bár eleve nem egy puha süti, szóval kicsit keményebb, de azért omlós állagra kell számítani. Nagyon jót tesz neki, hogy csak fahéj van benne és remekül passzol a mogyorókrémhez.

No comments:

Post a Comment