Tuesday 4 January 2011

Vega indiai sajt spenóttal (Palak paneer)


A palak paneer egy népszerű lakto-vegetáriánus indiai étel. Többször ettem már étteremben, házilag is próbáltam elkészíteni, de valahogy mindig jobbnak ígérkezett a recept, mint amilyen a végeredmény lett. De szimpatikus fogás, így nem adtam fel - érdemes volt! Egy nemrég vásárolt vega szakácskönyvben talált recept alapján főztem ezt ma vacsorának és nagyon jól sikerült.

Hozzávalók 4 személyre:

- 250 g indiai sajt (paneer)
- 375 g friss spenótlevél
- 1 evőkanál ghee (tisztított vaj) (ha hozzájutunk ghee-hez, mindenképp érdemes ezzel főzni mert nagyon finom lesz tőle az étel és olyan "indiai" íze lesz)
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva (ízlés szerint mehet több is)
- 1 nagyobb zöld chilli, kimagozva es felszeletelve (nálam ez kimaradt, nem volt itthon)
- 1 ek. friss reszelt gyömbér (én üveges gyömbérpasztát használtam, kb. ugyanaz a különbség mint a friss és a konzerv felkockázott paradicsom között, vagy még annyi sem)
- 1 tk. kurkuma por (na, én ebből csak fél teáskanállal mertem beletenni, mert volt már, hogy túl kurkumás lett az étel és nagyon nem jó)
- 1 tk. őrölt koriander
- 1 tk. chilli por vagy cayenne bors
- 1/2 tk. őrölt római kömény (nem helyettesíthető a hagyományos köménnyel, teljesen más ízük van)
- só

1. A sajtot papírtörölközővel vagy szalvétával leitatjuk, 2.5 cm-s kockákra vágjuk és félretesszük. A spenótot 3-4 perc alatt nagy lángon megfonnyasztjuk, kissé lehűtjük, botmixerrel nagyjából pürésítjük, majd ezt is félretesszük.

2. A ghee-t egy vastag fenekű serpenyőben felforrósítjuk, ezután a sajtot hirtelen pirosra sütjük benne. Gyakran kell keverni és ha nem itattuk le, mindenfelé fröcsögni fog a ghee. Kb. 10 percen át űzzük ezt a műveletet, majd szűrőkanállal kiszedjük az immár aranybarna sajtkockákat és szintén félretesszük.

3. A hagymát, fokhagymát, zöld chillit és gyömbért a még forró ghee-be szórjuk és jól összekeverjük. Vigyázat, veszettül sistereg és könnyen leragad ill. megég! Ennek megelőzésére nem árt, ha a sajt kiszedése után a tűzhelyet közepes fokozatra kapcsoljuk, így a ghee optimális hőmérsékleten várja majd a belevalókat. Kb. 5 percen keresztül kevergetve sütögetjük a hagymás egyveleget, ezt követően hozzákeverjük az összes, eddig fel nem használt por alakú fűszert. További egy percig sütjük, persze a kevergetésről se feledkezzünk meg közben. Ha már a hagyma szép sárga a kurkumától és az egész lakásunk indiai éttermet megszégyenítő erősséggel illatozik, hozzákeverjük a sajtot és a spenótot. Fedő alatt, még mindig közepesnél nem magasabb fokozaton 3 percig sütjük. Akkor jó, ha a spenót nem túl nedves és inkább morzsalékosan tapad a sajtra, mintsem krémszerűen veszi körül. Pontosabban van olyan változat is, ami inkább az utóbbira hasonlít, de ez a recept kifejezetten egy szárazabb "palak paneer"'.

Ajánlat: ez egy vegetáriánus főétel, köretként párolt rizs, chapati, roti vagy naan illik hozzá. Fogyasztható dal bhat részeként is, ezesetben a "tarkari" szerepét tölti be. Erről majd később. Kép is jön nemsokára.

No comments:

Post a Comment