Monday 3 January 2011

Tepsis burgonya szigetlakó módra, azaz Roast Potato

Az Egyesült Királyságban népszerű köret az alábbi módon készül burgonya. A hagyományos vasárnapi ebéd (Sunday roast) és a karácsonyi sültek elképzelhetetlenek nélküle. Nagyon finom és bár többet kell vele dolgozni, mint egy sima tepsis krumplival, azért még mindig az egyszerűen elkészíthető kategóriába sorolható.

Hozzávalók (a mennyiség nagyjából értendő) 4 személyre:

- kb. 1 kg krumpli, ami NE szétfővő fajta legyen, meghámozva és nagyobb darabokra vágva (ha közepes szemről beszélünk, akkor vágjuk félbe, majd széltében 3 részre. Ha kicsi a krumpli, akkor csak 4 részre. Ha nagy szem, akkor hosszában három szeletre, majd merőlegesen 3-4 kockára. Ne legyenek nagyon eltérő méretűek)
- durva tengeri só
- ízlés szerint rozmaring ág, frissen őrölt fekete bors
- libazsír vagy pecsenyezsír (ne sajnáljuk, 3-4 evőkanál mehet nyugodtan - ez nem az az étel amit diétásan el lehet készíteni. Zsír helyett jó a vaj is és talán az olaj is, de hagyományosan libazsírral készül)

1. Mialatt a krumplikat tisztítjuk, tegyünk fel egy kanna vizet forrni és a zsiradékot tegyük be közepes fokozatra / 180 C fokra a sütőbe egy nem túl mély tepsibe. Ha víz felforrt, a krumplikat feltesszük egy lábasban főni. Forrástól számított kb. 5 percig főzzük, közben teszteljük le. Ha a felülete már puhul, zárjuk le. Szóval ne legyen teljesen kemény és ha megkarcoljuk késsel a felszínét, már legyen nyoma. Ezután leöntjük róla a vizet (jó alaposan), a fedőt szorosan ráfogva pár másodpercig erőteljesen rázzuk a lábast. Ha mégis szétfővő burgonyát használtunk vagy túlfőztük, ez az a pont, amikor a fele krumplink akaratunk ellenére pürévé alakul. De ideális esetben a végeredmény egy lábas kissé zilált felszínű ... kolompér, hogy ne mindig ugyanazokat a szavakat használjam eme gumós, föld alatt növő zöldségre.

2. Ekkor kivesszük a már forró zsírral teli tepsit a sütőből, vigyázva, hogy ne szerezzünk égési sérüléseket, mert karácsonykor senkinek nincs kedve az ügyeletre szaladgálni (máskor sem). A krumplit gyorsan beleforgatjuk, ekkor sisteregni fog - ez jó jel. Ugyanis attól lesz majd jó ropogós a burgonyánk, hogy a félig megpuhult, összezúzott felszín találkozik a forró zsírral és együtt alkotnak majd piros, roppanós kabátot.

3. Megszórjuk sóval és ízlés szerint fűszerekkel, majd közepesen erős fokozaton (200 C fok) kb. 30-40 perc alatt szép aranybarnás-pirosasra sütjük. Közben nézegetni és esetleg forgatni is kell, hogy egyenletesen süljön, illetve ha nem pirul még 20 perc után sem, akkor kapcsoljuk erősebbre a sütőt.

No comments:

Post a Comment