Sunday 18 September 2011

Egyben sült magyaros kölesfasírt (ovo-vegetáriánus)


Fasírtra vágytam, de nem babból és nem dióból. Tökfőzelékre kellett feltétnek. Ihletet kaptam kölesfasírtra ezen a jó kis blogon: Mindennapi Ételeink,volt is itthon köles - ezek után adott volt a folytatás.

- egy csésze (250 ml) köles
- két csésze víz
- 1 teáskanál vegamix, némi só
- kevés olaj

- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 6 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt
- 1 kicsi cukkini durvára reszelve
- 1 közepes répa durvára reszelve
- 1 marék zöldborsó (ha fagyos, kiengedve)
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
- só, bors, fehér bors ízlés szerint
- 1 teáskanál majoranna
- 1 tojás (elhagyható)

- olaj és zsemlemorzsa a sütőformához

1. A kölest szűrőben leöblítjük, kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a sós vegamixes vízzel és megfőzzük. Az összes vizet magába fogja szívni. Ha elfőtte a levét és puha, félretesszük kihűlni.

2. A sütőt előmelegítjük 250 fokra (legerősebb fokozat), a sütőformát (jelen esetben gyümölcskenyér-forma) kiolajozzuk, zsemlemorzsával körbeszórjuk.

3. A kihűlt kölest krumplitörővel kicsit fellazítjuk, ha nagyon összeállna, majd az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha szükséges, lehet több pirospaprikát is használni az ízesítésre. Belesimítjuk a sütőformába és a formát egy forró vízzel teli tepsibe helyezve kb. 45-60 perc alatt készre sütjük. Hidegen könnyebben szeletelhető. A forró vizes tepsi azért kell alá, mert a köles hajlamos a kiszáradásra, főleg légkeveréses sütőben.

No comments:

Post a Comment