Wednesday 14 September 2011

Paneer kofta azaz indiai sajtgombóc (lakto-ovo vegetáriánus)


Olajban kisütött indiai sajtgombócok, fűszeres paradicsommártásban.

Hozzávalók kb. 4 főre:

Kofta hozzávalók:

- 1 csomag (227 g) paneer, lereszelve (finomra)
- 2 közepes krumpli meghámozva, lereszelve (finomra)
- 1/4 teáskanál garam maszala
- 1 tojás, lazán felverve
- só ízlés szerint
- olaj a sütéshez

A mártáshoz:

- 2 evőkanál napraforgó olaj vagy ghee
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss reszelt gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál chilli por
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál paprika
- 4 paradicsom felkockázva vagy 1 db 400 g-s hámozott/vagdalt paradicsom konzerv
- zöld koriander a tálaláshoz

Köret: párolt rizs (basmati lehetőleg, bár én most sima barna rizzsel ettem)

Elkészítés:

1. A koftához valókat összegyúrjuk, az olajat felforrósítjuk. A kezünkbe veszünk kb. 1 tojásnyi masszát, összecsukjuk a tenyerünket és amennyi az összecsukott tenyerünkben marad, hosszúkás gombóccá formázzuk. Bő olajban, a közepes és a legforróbb fokozat között pirosra sütjük. Papírtörölközőre kiszedjük, félretesszük.

2. A hagymát felszeleteljük, a zsiradékon aranybarnára sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát és tovább sütjük amíg nagyon jó, erős fűszer illat nem lesz. Hozzáadjuk a paradicsomot és kevergetve közepes lángon addig főzzük, amég nagyjából egynemű szósz lesz belőle. Egy kis vizet lehet hozzáadni főzés közben. A végén hozzáadunk egy kevés zöld koriandert.

3. A koftákat párolt rizs mellé helyezzük egy-egy tányéron és a szósszal nyakonöntve tálaljuk.

2 comments: