Sunday 18 September 2011

Mirza Ghasemi vagyis padlizsán-krém iráni módra (ovo-vega)

Az alábbi posztot két nagyon-nagyon kedves barátomnak, E.-nak és P.-nak ajánlom, akik megismertettek eme ínyencséggel :)

A Mirza Ghasemi egy iráni padlizsán-krém, elvileg Irán északi részéből származik. Mártogatni lehet pitával, pirítóssal, bagettel, tortillával... nagyon-nagyon finom. Sült padlizsánból, paradicsomból és fokhagymából áll, kurkumával fűszerezve, tojással elkeverve. Az én receptem a fent említett barátaim verziója, a saját ízlésem és az interneten talált útmutatók alapján állt össze. Szabad tűzön grillezett padlizsánból a legfinomabb. Ha tudunk így grillezni, akkor érdemes többet megsütni és a héjuktól megszabadított padlizsánokat fogyasztásig a mélyhűtőben tárolni.

Hozzávalók:

- 2 nagy padlizsán
- 2 közepes paradicsom
- kb 1 közepes fej fokhagyma, összezúzva
- 1 evőkanál sűrített paradicsom, apróra vágva
- 1 csapott teáskanál kurkuma
- olívaolaj
- 1 tojás, kissé felverve

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, vagy ha van grill, közepes (3) fokozatra. A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk (fontos, különben felrobban) és tepsibe, grill rácsra helyezve 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha jó ráncos és érintésre puha.

2. Kicsit hagyjuk őket kihűlni, úgy könnyebb velük dolgozni. Vágódeszkán hosszában kettévágjuk őket és kikaparjuk a héjból. Az így kapott padlizsánhúst egy tálban félretesszük.

3. A fokhagymát egy kevés olajon elkezdjük sütni. Amikor kezd illatozni, rádobjuk a kurkumát és együtt sütjük kb. 1 percig, közben kevergetjük. Rádobjuk az összes többi hozzávalót, a tojást kivéve.

4. Közepes fokozaton addig sütjük kevergetve, amíg elkezd összeállni és a paradicsom is főtt jelleget vesz fel.

5. Belekeverjük a tojást és amint megszilárdul, levesszük a tűzről. Hidegen (szobahőmérsékleten) különösen finom, hűtőben pár napig eláll, de jobb két napon belül megenni a tojás miatt.

3 comments:

  1. Kedves Szedermező!
    Egy órát csavarogtam kedvenc blogjaid között- köszi élvezetes volt!

    ReplyDelete
  2. Kedves Marta, orulok, hogy tetszett :) Nekem a kajas blogok kozott nagy kedvenc a miniaturas blog, hihetetlen, hogy mik vannak rajta :)

    ReplyDelete