Wednesday 14 September 2011

Gujarati fűszeres káposzta krumplival és kókusszal (laktovegetáriánus)

A receptet a BBC Good Food-on találtam. Ha ghí helyett olajjal készítjük, vegán étel lesz belőle, de az indiai ételekhez én kifejezetten szeretek ghít használni mert ad nekik egy nagyon finom ízt. Köretként vagy önálló fogásként is megállja a helyét.








Hozzávalók 4 (nagy) adaghoz:

- 500 g újburgonya (ennek hiányában normál is megfelel) alaposan megmosva de nem meghámozva, a kisebb szemek elfelezve, a közepes vagy nagyobb szemek negyedelve - nagyobbra vágjuk, mint ha pl. paprikás krumplit főznénk
- 2 ek. ghí vagy étolaj
- 1 csipet asafoetida (hing)
- 1 teáskanál fekete mustármag
- 1 teáskanál római köménymag (egész)
- 2 szárított piros chilli vagy 1 teáskanál chilli pehely, esetleg cayenne bors vagy Erős Pista
- 1 zöld chilli kimagozva, vékonyra karikázva
- 1 hegyes fejű káposzta vagy egy fél fej fehér káposzta legyalulva vagy csíkokra vágva
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál kókuszreszelék vagy friss kókusz szeletkék megpirítva
- koriander zöld ízlés szerint

1. A burgonyákat sós vízben kb. 10 perc alatt majdnem puhára főzzük. Ezután a vizet leöntjük róluk, egy villa hátuljával kicsit összetörjük, de maradjanak nagyobb egész darabok benne.

2. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a ghít vagy olajat, a fűszereket beledobjuk és kevergetve pár percit sütögetjük. Vigyázni kell, nehogy megégjenek. Akkor jó, ha átható indiai illat terjeng és pattognak a magok.

3. Beleszórjuk a káposztát, a friss chillit és némi sót, majd 3-4 percig kevergetve sütögetjük. Ezután a krumplit is hozzáadjuk és még 2-3 percen át sütjük kevergetve. Akkor jó, ha a káposzta is nagyjából puha, de azért még roppanós. Belekeverjük a kókuszt, citromlevet és koriandert majd azon nyomban tálaljuk.

Az asafoetidával vigyázni kell, nagyon erőteljes íze van, ezért tényleg csak egy csipetnyi kell belőle.

1 comment: